Indonezia şi SUA organizează un exerciţiu militar comun în perioada 1-14 august, în contextul tensiunilor în zona Indo-Pacifică

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Circa 4.000 de militari în principal din Indonezia şi SUA vor participa la un exerciţiu militar comun săptămâna viitoare care subliniază "importanţa pe care o dăm unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise", a declarat vineri un responsabil militar american de rang înalt.

Publicitate

Exerciţiul anual "Super Garuda Shield", despre care SUA susţin că este "semnificativ mai mare în amploare şi în obiective decât exerciţiile precedente", are loc în contextul tensiunilor sporite cu China, potrivit Agerpres.

Generalul maior Stephen G. Smith, care va conduce operaţiunile la sol din cadrul exerciţiului, le-a spus jurnaliştilor vineri, la Jakarta, că acţiunea nu trebuie percepută ca răspuns la orice tensiuni.

"Acest exerciţiu nu este o ameninţare şi nu trebuie perceput ca o ameninţare pentru nimeni, nicăieri. Este pur şi simplu un exerciţiu armată cu armată", a spus el.

Tensiunile şi retorica au luat avânt în această săptămână, în contextul informaţiilor că preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, intenţionează să efectueze o vizită în Taiwan în luna august.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au reuşit însă în mare parte să evite orice escaladare în convorbirea telefonică pe care au avut-o joi, ceea ce sugerează că niciuna dintre părţi nu vrea o nouă criză în strâmtoarea Taiwan, fiind mai degrabă preocupate de probleme economice interne, comentează Reuters.

Exerciţiul regional urmează să se deruleze între 1 şi 14 august pe insulele indoneziene Sumatra şi Kalimantan şi va implica de asemenea trupe din alte ţări, printre care Singapore, Australia şi Japonia, care participă în premieră.

Armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă, spune șeful de stat major al SUA

Generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, a declarat duminică că numărul de interceptări de avioane și nave chineze în regiunea Pacificului a crescut semnificativ în acest timp, iar numărul interacțiunilor nesigure a crescut în proporții similare.

„Mesajul este că armata chineză, peînaer și pe mare, a devenit mult mai agresivă în această regiune”, a spus Milley, care a cerut recent personalului său să culeagă detalii despre interacțiunile dintre China și SUA.

Comentariile sale, făcute în drum spre o întâlnire cu șefii apărării indonezieni la Jakarta, au venit în timp ce președintele indonezian, Joko Widodo, se pregătea să plece luni la Bejiing pentru o vizită de două zile, unde se va întâlni cu președintele chinez, Xi Jinping. Va fi pentru prima dată în doi ani când un lider străin este primit individual de Beijing, în afară de Jocurile Olimpice de iarnă din februarie.

Călătoria lui Milley în regiune este concentrată asupra amenințării Chinei. El va participa la o întâlnire a șefilor apărării din Indo-Pacific, săptămâna viitoare, în Australia, unde subiectele cheie vor fi escaladarea creșterii militare a Chinei și nevoia de a menține un Pacific liber, deschis și pașnic.

Oficialii militari americani au ridicat, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul – posibil până în 2027. China și-a intensificat provocările militare împotriva insulei auto-conduse, deoarece încearcă să o intimideze pentru a se uni.

SUA și alții sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că un acord de securitate recent semnat de Beijing în aprilie cu Insulele Solomon ar putea duce la înființarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud. SUA și Australia au spus Insulelor Solomon că găzduirea unei baze militare chineze nu ar fi tolerată.

„Acesta este un domeniu în care China încearcă să facă activități de informare în propriile scopuri – și din nou, acest lucru este îngrijorător, deoarece China nu o face doar din motive benigne”, a spus Milley reporterilor care călătoresc cu el. „Ei încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune. Și asta are consecințe potențiale care nu sunt neapărat favorabile aliaților și partenerilor noștri din regiune.”

Administrația Biden a luat măsuri pentru a-și extinde relația militară și de securitate cu națiunile indo-pacifice, ca parte a unei campanii de construire a unei rețele mai puternice de alianțe în curtea din spate a Chinei și de a contracara influența tot mai mare a statului comunist.

Milley, care s-a întâlnit duminică cu generalul Andika Perkasa, șeful armatei indoneziene, a spus că națiunile din Pacific precum Indonezia doresc ca armata americană să fie mai implicată în regiune.

„Vrem să colaborăm cu ei pentru a dezvolta interoperabilitatea și a ne moderniza armatele în mod colectiv”, a spus Milley, pentru a ne asigura că pot „întâmpina orice provocare pe care o pune China”.

El a spus că Indonezia este esențială, din punct de vedere strategic, pentru regiune și a fost multă vreme un partener cheie al SUA.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel