Îndulcitorul pe care ar trebui să-l eviți. Ce au descoperit oamenii de știință

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tescka1
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tescka1

Prezenți într-o gamă largă de alimente, îndulcitorii sunt constant în atenția comunității științifice pentru a analiza toate posibilele lor efecte asupra organismului.
 
 

Îndulcitorii sau edulcoranții sunt substanțe naturale sau artificiale care, după cum sugerează și numele, adaugă un gust dulce unui aliment sau produs. Scopul consumului lor este de a evita caloriile și de a înlocui dozele de zahăr, în speranța unei reacții mai sănătoase a organismului, în special în cazuri de patologii precum diabetul sau pur și simplu pentru pierderea în greutate. Cu un consum responsabil, nu ar trebui să ne facem griji, însă o cercetare recentă a stârnit îngrijorare în legătură cu unul dintre cei mai consumați îndulcitori: xilitolul.

Xilitolul este utilizat frecvent ca îndulcitor în produsele alimentare și de îngrijire orală. Gustul său este similar cu cel al zahărului de masă, dar are un indice glicemic scăzut, aceasta fiind calitatea sa principală. Este, de asemenea, comun în guma de mestecat, dulciuri, înghețată, produse de patiserie și băuturi fără alcool, o gamă largă de produse care îl fac o substanță pe care o consumăm mai frecvent decât ne-am putea imagina inițial.

Deși varianta sa artificială este mai frecventă decât cea naturală, nu trebuie să uităm că xilitolul se găsește în mod natural în cantități mici în multe fructe și legume, precum și în scoarța mesteacănului sau în știuleții de porumb.

Atât xilitolul, cât și alți îndulcitori sunt adesea în vizorul cercetărilor alimentare, mai ales în ultimii ani, având în vedere și ratele ridicate ale unor patologii precum diabetul. Noutatea studiului realizat de Universitatea din Cleveland este că a evidențiat legătura dintre xilitol și riscul de boli cardiovasculare.

Riscuri

Cercetarea, publicată în revista European Health Journal, confirmă că xilitolul este protrombotic, adică o substanță care declanșează formarea unui cheag în condiții anormale sau inadecvate, ceea ce poate duce la obstrucția arterială sau venoasă, cu riscurile aferente.

Deși cei responsabili cu studiul indică necesitatea de a continua analiza siguranței cardiovasculare a acestui îndulcitor, au reușit să stabilească că un consum mai mare de xilitol este asociat cu un risc mai mare de accidente cardiovasculare. În mod concret, au constatat că această substanță provoacă reactivitate trombocitară, pe lângă potențialul său de tromboză.

Aceste concluzii au fost obținute în urma unui proces complex în care echipa științifică a izolat activitatea trombocitelor în laborator și a măsurat, de asemenea, impactul consumului de xilitol asupra unor voluntari sănătoși care au consumat o băutură cu această substanță, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel