Indundațiile devastatoare din Peninsula Arabă au fost cauzate de dezastrul climatic, subliniază un nou studiu

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Schimbările climatice și dezvoltarea necontrolată ar fi agravat efectele ploilor torențiale, subliniază un nou studiu.

Un nou studiu științific a descoperit că emisiile de combustibili fosili și urbanizarea neplanificată au contribuit semnificativ la agravarea condițiilor fatale din timpul inundațiilor record care au lovit recent Emiratele Arabe Unite și Oman. Echipa "World Weather Attribution" a concluzionat că precipitațiile abundente, tipice anilor El Niño, au devenit cu 10-40% mai intense în regiune din cauza încălzirii globale cauzate de om, scrie The Guardian.

Tragedia din Golful Persic

Cel puțin 23 de persoane au murit înecate, inclusiv 10 copii aflați într-un autobuz școlar luat de ape, după ce regiuni din Peninsula Arabică au fost inundate în urma ploilor extreme din 16-17 aprilie. În doar 24 de ore, Dubaiul a primit peste 14 cm de ploaie, echivalentul precipitațiilor medii pe un an și jumătate, cea mai intensă ploaie înregistrată din 1949. Inundațiile au provocat daune uriașe clădirilor și automobilelor, pene de curent și închideri de școli în EAU și Oman. Peste 1.000 de zboruri au fost anulate, inclusiv pe cel mai aglomerat aeroport internațional al lumii, din Dubai, după ce pista a fost acoperită de ape.

Cauze multiple, tragedie amplificată

Deși inițial s-a speculat că modificările artificiale ale vremii ar fi putut declanșa inundațiile, Emiratele Arabe fiind cunoscute pentru utilizarea tehnicilor de însămânțare a norilor pentru a suplini resursele de apă, noul studiu a exclus această ipoteză. Cu toate acestea, influența umană și-a pus amprenta asupra dezastrului în alte moduri. Cercetătorii au concluzionat că încălzirea globală provocată de arderea combustibililor fosili a fost cea mai probabilă explicație pentru ploaia record, accentuată și de lipsa istoricului datelor privind precipitațiile în regiune.

Această zonă a Golfului Persic, una dintre cele mai aride de pe Pământ, este totuși predispusă la ploi intense și inundații rapide la intervale de câțiva ani, în special în fazele El Niño, un fenomen meteo-climatic care a devenit mai intens din cauza schimbărilor climatice.

Dezvoltarea urbană contribuie la dezastru

Un factor agravant major, subliniază studiul, este dezvoltarea urbană neplanificată. Opt din zece locuitori din Oman și EAU locuiesc în zone expuse inundațiilor, iar mulți fac naveta prin aceste zone de risc. Imaginile din satelit NASA evidențiază amploarea inundațiilor în deșertul arid, cu zone industriale și parcuri verzi din apropierea Dubaiului sub ape. Chiar și Abu Dhabi, capitala Emiratelor, a fost parțial acoperită de apă până pe 19 aprilie.

"Trebuie să încetăm să ardem combustibili fosili și să ne regândim orașele", a declarat Friederike Otto, lector universitar în științe climatice la Imperial College London. "Nu putem continua să acoperim totul cu beton. Lipsa suprafețelor permeabile a transformat șoselele în râuri fatale, într-un timp foarte scurt".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel