Industria de carte, in plina revolutie digitala

Atunci cand au aparut pentru prima data, e-book-urile s-au bucurat de o primire extrem de calduroasa, preconizandu-se chiar ca ar urma sa inlocuiasca cartile tiparite. Dar asa cum aparitia Internetului nu a dus la disparitia televiziunii, nici cartea electronica nu a inlocuit cartea traditionala.

Atunci cand au aparut pentru prima data, e-book-urile s-au bucurat de o primire extrem de calduroasa, preconizandu-se chiar ca ar urma sa inlocuiasca cartile tiparite. Dar asa cum aparitia Internetului nu a dus la disparitia televiziunii, nici cartea electronica nu a inlocuit cartea traditionala. 

E drept ca in decursul ultimului deceniu piata de carte a avut parte de fluctuatii serioase, printre factorii principali care le-au influentat numarandu-se criza economica, inceputa in 2008, si dezvoltarea pietei de carte electronica. Evident, asta a insemnat initial o diminuare a vanzarilor, dar si transformari majore in cadrul sectorului de carte. Totusi, in 2017, dupa cativa ani in care au tot urcat, vanzarile de e-book-uri au inregistrat o scadere de 17% fata de anul precedent, iar vanzarile de carte tiparita au crescut cu aproape 5%. Fie ca e vorba despre carti beletristica, manuale scolare sau carti de specialitate, cartea fizica continua tendinta ascendenta, fiind vizibila pe toate pietele mari, iar previziunile conform carora cartile tiparite aveau sa dispara in decurs de cativa ani nu s-au indeplinit nici pe departe. Motivul principal? Oamenii pur si simplu prefera sa citeasca carti tiparite.

Am putea privi totusi cartea electronica ca fiind o prelungire a celei tiparite, menita sa raspunda unor cerinte practice si nicidecum sa substituie formatul clasic; un lucru oricum imposibil, de vreme ce oamenii prefera sa rasfoiasca paginile si sa simta mirosul hartiei tiparite atunci cand citesc. Astfel, mai usor de transportat si de accesat, cartea electronica isi dovedeste utilitatea in situatii specifice: atunci cand volumul este prea stufos, cand mergi in vacanta si nu vrei sa iti incarci inutil bagajul etc. 

Ceea ce face totusi foarte greu de renuntat la cartea tiparita are legatura cu progresul vizibil pe care il faci cu lectura. Desi poate la prima vedere nu inseamna nimic, gandeste-te cat de satisfacator este sa vezi cum se subtiaza sectiunea pe care o ai de citit, comparativ cu progresul pe care il vezi in bara e-reader-ului. Sa nu mai spunem ca o carte tiparita poate fi imprumutata, i se pot face adnotari sau poate fi frunzarita oricand. Si probabil argumentul cel mai notabil este acela ca o carte tiparita poate fi daruita. Una e sa trimiti pdf-uri sau link-uri, alta e sa faci cadou carti tiparite, pe care beneficiarul poate sa le simta, sa le rasfoiasca si sa le pastreze la loc de cinste, in biblioteca.

Oricum ar fi, piata de e-book isi va continua dezvoltarea si este dificil de spus cum va evolua in urmatorii ani. Totul ramane, evident, la latitudinea cititorilor. Daca un impatimit al romanelor politiste prefera sa citeasca de pe Kindle in drum spre munca, acelasi lucru nu este valabil si pentru cei care cauta manuale scolare sau lucrari stiintifice. E clar ca in viitorul apropiat, vor coexista diferite suporturi, formate si modele de business care sa satisfaca nevoile publicului, indiferent de preferintele sale. 

Cu toate ca revolutia digitala nu a avut rezultatele prevazute, industria cartii nu s-a reintors cu totul in trecut, in schimb, cartea electronica a creat noi asteptari – viteza. Cititorii vor cartea in cel mai scurt timp posibil, motiv pentru care si librariile s-au mutat in online. Cauti un anumit titlu? Nimic mai simplu. Intri intr-o librarie online, comanzi ce te intereseaza, iar cartea iti vine acasa. Librariadelfin.ro, de exemplu, pune la dispozitia cititorilor mii de titluri, de la carti beletristica si carti de specialitate, la manuale scolare si auxiliare didactice, in format tiparit si format digital, acoperind toate segmentele pietei de carte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel