Industria din Marea Britanie se teme de perturbări cauzate de noi controale post-Brexit la graniță - Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Din cauza Brexitului, numeroase companii britanice și europene se vor putea confrunta cu dificultăți financiare.

Afacerile britanice avertizează asupra unui nou val de perturbări comerciale post-Brexit, deoarece exportatorii din UE nu sunt pregătiți pentru schimbările vamale din Marea Britanie care încep în această lună, iar infrastructura portuară britanică s-ar putea să nu fie pregătită.
Marea Britanie a părăsit piața unică a Uniunii Europene în ianuarie 2021, dar a amânat de mai multe ori impunerea controalelor asupra importurilor din UE.
În schimb, UE a aplicat imediat propriile reguli, conducând la întârzieri în porturi în 2021 și determinând unii exportatori britanici - cum ar fi producătorii de brânză și fermierii de carne de vită de înaltă calitate - să renunțe la vânzarea în bloc, cel puțin inițial.

Make UK, care reprezintă producătorii, a declarat în decembrie că 90% dintre firmele pe care le-a intervievat se confruntă încă cu probleme în desfășurarea activităților cu UE, cu vama și eliberarea documentelor ca principale bariere.
Marco Forgione, Director General al Institute of Export & International Trade, care reprezintă importatorii din Marea Britanie, a spus că marii producători din UE probabil vor face față noilor reguli britanice, dar cei mai mici - cum ar fi exportatorii specializați în produse alimentare - ar putea avea dificultăți.

Unii dintre ei ar putea decide că devine prea complicat să facă comerț cu Marea Britanie și să înceteze să exporte, a spus Forgione. "Asta duce apoi la presiuni asupra prețurilor și la posibilitatea de penurie", a adăugat el.


Trei etape


Marea Britanie a amânat de cinci ori implementarea completă a controalelor sale la graniță post-Brexit pentru produsele alimentare și proaspete din cauza îngrijorărilor privind perturbările în porturi și criza costului vieții.

Cu toate acestea, noul său Model Operațional Țintă pentru Graniță (BTOM) intră în vigoare pe 31 ianuarie și va fi introdus în trei etape.

Inițial, exportatorii din UE ai produselor de origine animală și vegetală, cum ar fi ouăle, lactatele, carnea și fructele de pădure, vor trebui să prezinte Certificate de Sănătate la Export (EHC) autorităților britanice.

Dar verificările fizice ale expedierilor vor începe abia pe 30 aprilie, urmate de o cerință pentru certificate de securitate și siguranță începând cu 31 octombrie.
"Rămânem dedicați furnizării celei mai avansate granițe din lume", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
William Bain, șeful politicii comerciale la Camera de Comerț Britanică, a spus că există un risc de congestie și întârzieri când vor începe verificările în aprilie.


Marea Britanie importă până la 70% din produsele sale proaspete din UE în lunile de iarnă, scăzând la aproximativ 30% în lunile mai calde, cu până la 1.000 de camioane zilnice care ajung la porturile sale.
"Guvernul va impune prin interzicerea materialelor care nu au un EHC electronic să intre în granița GB? Sau lasă să intre și apoi impune condiții prin contract cu companiile implicate după aceea?" a spus Bain. "Guvernul nu ne spune ce intenționează să facă."
British Retail Consortium și Fresh Produce Consortium au exprimat, de asemenea, îngrijorare. Asociația Britanică a Producătorilor de Carne se teme că lipsa capacității veterinare în UE ar putea încetini certificarea sanitară.
James Barnes, președintele Horticultural Trades Association, a spus că există riscul ca noua infrastructură, procesele și sistemele IT de la granița din Marea Britanie să nu fie pregătite pentru aprilie, luna cu cele mai mari expedieri de plante.

"Este un moment nefericit ce se întâmplă, când credem că lucrurile nu sunt pregătite și este vorba de cea mai aglomerată perioadă a anului", a spus Barnes.
Guvernul a declarat că toată infrastructura și sistemele sunt pregătite sau în curs de pregătire până în aprilie și că va implementa verificările cu atenție, având în vedere evitarea întârzierilor.
Asociația Olandeză a Comercianților cu Produse Floricole a cerut amânarea controalelor la granița din Marea Britanie până în 2025.
Această rugăminte a căzut în surzenie, dar cu alegeri naționale britanice așteptate în 2024, întreprinderile speră că guvernul ar putea adopta o abordare relaxată pentru a evita întârzierile și penuriile.
"Guvernul are puterea să intensifice sau să reducă modul de aplicare pe care doresc să-l utilizeze, deci este în totalitate în mâinile lor să lase lucrurile să treacă", a spus Bain de la Camera de Comerț Britanică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel