Industria IT din România a crescut de aproape 3 ori mai repede decât economia națională. Totuși, avem o mare problemă

Pandemie și job. Sursa foto: Nour Chamoun / scop.io
Pandemie și job. Sursa foto: Nour Chamoun / scop.io

Industria de software și servicii IT în România este un subiect des întâlnit pe agenda publică, cât și în spațiul privat, mai ales în contextul economiei digitale aflate în plină dezvoltare. 

Fie că discutăm de prioritățile de dezvoltare ale serviciilor publice sau ale mediului de afaceri, oportunitățile de angajare ale capitalului uman înalt calificat (studenți, angajați), cererea de piață externă sau temele de interes pentru investitorii străini, digitalizarea rămâne fără îndoială o constantă și o premisă de bază pentru evoluția viitoare a economiei. Totuși, acum mai bine de 20 de ani, industria de software și servicii IT era doar o ramură economică de nișă, cu un puternic potențial de dezvoltare. Astfel, la începutul anilor 2000, această industrie primea un vot de încredere din partea decidenților politici prin asumarea unui imbold fiscal, mai precis scutirea angajaților direct productivi de la plata impozitului pe venitul din salarii. De atunci și până în prezent, industria de SW&IT a urmat o traiectorie de creștere puternic ascendentă, cu o amprentă din ce în ce mai vizibilă în economia României.

Dacă la nivel calitativ, studiile și rapoartele sectoriale circulate în spațiul public tind să recunoască importanța economică a industriei de software și servicii IT, la nivel cantitativ, realizările înregistrate de această industrie prezintă o variabilitate pronunțată între diferite studii. De altfel, în ultimii ani, atât magnitudinea amprentei industriei în economia României, cât și impactul bugetar asociat stimulentului fiscal pentru capitalul uman înalt calificat1) angajat în activități de producție software, au fost subiectul unor dezbateri în contradictoriu.

Asociația patronală a industriei de software și servicii (ANIS) vine cu un Studiu privind impactul industriei de software și servicii IT în economia României

În ultimii 5 ani, industria de software și servicii IT a crescut de aproape 3 ori mai repede decât economia națională. 

Fiecare 10 EUR de valoare adăugată brută creată direct de industria de software și servicii IT mai contribuie cu încă 5 EUR în economia națională prin impactul indirect și indus.

Aproximativ 270 mii angajați susținuți în total de industria de software și servicii IT sunt suficienți pentru a acoperi toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România.

Fiecare 10 angajați din industria de software și servicii IT susțin încă 10,5 locuri de muncă în restul economiei românești.

Industria de software și servicii IT a înregistrat în perioada 2015-2020 cea mai ridicată rată de creștere a numărului de angajați comparativ cu alte industrii din România, situându-se în Top 5 industrii angajatoare.

Serviciile informatice au a doua cea mai mare contribuție la exporturile totale de servicii ale României – Soldul negativ al contului curent ar fi cu 25% mai mare în lipsa aportului serviciilor informatice.

Marea problemă este lipsa forței de muncă

Cererea de forță de muncă din sectorul Tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și, implicit, din industria de software și servicii IT, este în continuă creștere, însă există un deficit semnificativ de specialiști.

VEDEȚI AICI STUDIUL DETALIAT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel