Industriașii europeni au intrat în alertă. Impactul dezastruos al reducerii consumului de gaze cu 15%

Fotografie de la Kateryna Babaieva/ Pexels
Fotografie de la Kateryna Babaieva/ Pexels

Industriașii europeni sunt îngrijorați de pachetul Comisiei Europene pentru pregătirea Europei în fața unei eventuale perturbări viitoare ale aprovizionării cu gaze. 

Pentru a face față riscului unei reduceri suplimentare a aprovizionării de către Rusia, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august și cel puțin până în martie anul viitor.

Noua reglementare prezentată miercuri de executivul UE, care este în prezent voluntară, ar oferi Bruxelles-ului posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor țărilor din bloc. Alarma poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaz sau cerere excepțional de mare de gaz.

”O oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa este un scenariu probabil” și ”trebuie să fim pregătiți”, a spus președintele Ursula Von der Leyen.

După anunțul președintelui Von der Leyen, industriașii europeni și-au arătat îngrijorarea:

”Reducerea forțată a producției ar avea efecte economice dezastruoase și un impact adesea ireversibil asupra afacerilor. Ar trebui văzută doar ca o opțiune de ultimă instanță”, a spus CEO-ul Business Europe (Asociația Industriașilor Europeni), Markus Beyrer.

”Trebuie să se acorde atenție și, în primul rând, să se asigure că această situație nu se va produce. Având în vedere acest lucru, subliniem importanța măsurilor bazate pe piață și explorăm flexibilitățile existente ale cererii, stimulând consumatorii care își pot reduce consumul să facă acest lucru”, a subliniat Beyrer, potrivit Rai News.

”Împreună cu diversificarea aprovizionărilor și creșterea producțiilor noastre, acolo unde este posibil, aceasta ar trebui să limiteze pe cât posibil pagubele semnificative aduse economiei europene”, a concluzionat șeful industriașilor europeni.

Spania se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze, propusă de UE la nivelul întregului bloc comunitar

"Spania nu sprijină această propunere", a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.

"Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte", a asigurat ea.

Comisia Europeană a cerut miercuri Celor 27 de state membre să-şi reducă voluntar cererea de gaze în cursul următoarelor opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri destinat să permită UE să înfrunte o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cursul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă "tot posibilul" pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani. Citește mai mult AICI.

Planul european de reducere a cererii de gaze, respins deja de o ţară UE. Radu Popa: România, oportunitate mare. Două măsuri urgente

Deputatul PSD Radu Popa a vorbit despre oportunitatea pe care o are România de a reconfigura arhitectura europeană de putere în favoarea interesului economic naţional, după ce Comisia Europeană a prezentat planul european de reducere a cererii de gaze, plan respins deja de Spania. 

"Comisia Europeană a propus astăzi Planul european de reducere a cererii de gaze, un instrument care vizează diminuarea cu 15%, până în primăvara viitoare, a folosirii gazelor în Europa. Toți consumatorii casnici, comerciali, non-casnici și industriali trebuie să se conformeze noului Plan. Comisia își bazează cererea pe articolul 122 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene și propune un nou regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducerea cererii de gaze. Asta oferă Comisiei UE posibilitatea de a declara o alertă, la nivelul întregii Uniuni, pentru securitatea aprovizionării cu gaze, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre ale Uniunii.

V-am spus toate astea ca să înțelegeți cât de gravă e situația pentru toți europenii.Mai mult, Spania deja a anunțat că respinge Planul Comisiei!!!

”Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte” a spus ministrul spaniol pentru Tranziție Ecologică. Ce înseamnă concret asta? Că vor fi mai puține gaze la coșul mare al UE, în această iarnă. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel