Observatorul Dinamicii Solare (SDO) de la NASA a surprins o tornadă solară gigantică, de cinci ori mai mare ca Pământul, care învârtea gazul solar cu o viteză de până la 300.000 km pe oră, pe 25 septembrie 2011, aceasta fiind prima filmare, după cum apreciază cercetătorii. Pentru a evidenția intensitatea fenomenului, ei spun că pe Pământ, vântul din tornadă ajunge până la circa 483 km pe oră.
"Aceasta este poate prima filmare a unei tornade solare imense", a declarat Xing Li de la Universitatea Aberystwyth din Wales, care a analizat imaginile. "Au mai fost găsite şi alte tornade mai mici, în trecut, dar niciuna nu a fost filmată", a mai spus cercetătorul, citează România TV.
Filmul a fost prezentat, joi, la Întâlnirea Naţională a Astronomilor din 2012, din Marea Britanie, unde s-a văzut cum instrumentele SDO au surprins gazele fierbinţi de 2 milioane de grade Celsius care se înălţau într-o structură solară denumită proeminenţă, apoi călătoreau circa 200.000km într-o spirală, prin atmosferă superioară solară.
În timp ce pe Pământ, unde tornadele sunt antrenate de vânturi, pe Soare ele sunt provocate de câmpul magnetic. Ele apar, de multe ori, în acelaşi timp cu exploziile puternice solare, cunoscute drept ejecţii coronale de masă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu