Cu cât inelul de logodnă este mai scump și cu cât nunta este mai costisitoare, cu atât cuplul căsătorit prezintă mai mari riscuri de a ajunge la divorț.
La această concluzie au ajuns cercetătorii Universității Emory (Atlanta, SUA) după ce au analizat comportamentul financiar în cazul a 3.000 de americani care s-au căsătorit. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că investiția în inelul de logodnă și în nuntă este direct proporțională cu riscul de divorț. Cu cât investiția a fost mai mare, cu atât este mai mare și riscul de destrămare a căsniciei, conform usatoday.com.
Cheltuielile exagerate în planificarea nunții și cumpărarea unui inel de logodnă scump indica un comportament financiar nesăbuit, fapt care se răsfrânge, indirect, asupra modului în care soții gestionează finanțele în căsnicie. Mai mult, oamenii de știință au reușit să indice și "zona de siguranță" în ceea ce privește suma de bani indicată pentru cumpărarea unui inel de logodnă. În cazul americanilor, cei care au plătit între 500 de dolari (aproape 400 de euro) și 2.000 de dolari (aproape 1.600 de euro) pentru un inel de logodna prezintă cele mai mici riscuri de a ajunge la divorț. Pe de altă parte, cei care au plătit între 2.000 de dolari și 4.000 de dolari (3.150 de euro) pe inelul de logodnă prezintă de 1,3 ori riscuri mai mari de a divorța.
Însă nu doar inelul de logodnă este un indicator al durabilității căsniciei, ci și nunta în sine, mai exact, costurile ei. Femeile care au acceptat să cheltuiască 20.000 de dolari (aproximativ 15.700 de euro) pe nunta lor sunt de 3,5 ori mai predispuse să ajungă la divorț în căsnicie decât cele care au cheltuit între 5.000 de dolari (aproape 4.000 de euro) și 10.000 de dolari (aproximativ 7.900 de euro).
Studiile financiar-sociologice arată o strânsă legătură între comportamentul social al cuplului și șansele acestuia de a avea o relație de cuplu de lungă durată. Mai exact, cu cât soții sunt mai nesăbuiți în cheltuieli, așadar cheltuiesc mai mult pe anumite produse sau servicii care pot fi obținute și la prețuri mai mici, cu atât riscă să cedeze psihic și emoțional sub presiunea financiară care apare într-o căsnicie.
Acest aspect este valabil pentru orice fel de cuplu, indiferent de nivelul veniturilor și de zona în care trăiește, spun cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu