Inelele lui Saturn vor dispărea în doar șase luni de acum înainte. Află în articol de ce.
Majoritatea oamenilor consideră că sistemul de inele uimitor care înconjoară planeta Saturn este cea mai fascinantă și mai emblematică trăsătură cerească din sistemul nostru solar. În secolul al XVII-lea, astronomul italian Galileo Galilei a analizat pentru prima dată planeta Saturn cu ajutorul telescopului său antic. Astfel, în timp, munca sârguincioasă a unor oameni de știință precum Galileo Galilei a pus bazele capacității noastre moderne de a explora minunile incredibile ale universului nostru. De-a lungul anilor, progresele tehnologice au dat mult mai multă putere astronomilor, precum ar fi și dr. Lucy Jones de la Centru de Astrofizică Harvard-Smithsonian (CfA), să elucideze enigmele din jurul corpurilor cerești.
În cele mare recente cercetări și observații, ei au dezvăluit misterele complicate ale inelelor lui Saturn, explicând care este compoziția lor și procesele dinamice care le modelează.
Astfel, potrivit astronomilor, un eveniment cosmic semnificativ, care se apropie rapid, va schimba în curând în mod dramatic viziunea noastră asupra acestei planete magnifice. În martie 2025, inelele maiestuoase ale lui Saturn vor deveni practic invizibile pentru observatorii de pe Pământ, scrie earth.com.
Acest fenomen are loc datorită înclinării unice a axei lui Saturn, care va poziționa inelele pe marginea liniei noastre de vedere, explică experții. Totuși, din fericire, aceasta nu este o schimbare permanentă. Oamenii de știință spun că este vorba despre un eveniment cosmic trecător care se repetă la fiecare 29,5 ani, adică cât îi ia lui Saturn să orbiteze în jurul Soarelui. După martie 2025, înclinarea axială a lui Saturn va aduce inelele din nou la vedere, apoi vor dispărea din nou în noiembrie 2025.
Dar, din ce sunt totuși făcute de fapt inelele lui Saturn? În cea mai mare parte, ele constau din particule de gheață, resturi stâncoase și praf cosmic.
Imaginează-ți un oraș plin de viață, cu clădiri de toate dimensiunile. În mod similar, particulele inelare variază de la granule minuscule, de dimensiunea nisipului, până la bucăți uriașe, cât casele sau chiar cât autobuzele școlare. Acest amestec oferă inelelor aspectul lor intrigant și maiestos.
Este important de știut însă că inelele lui Saturn nu sunt doar o structură solidă. Sunt alcătuite din mai multe secțiuni distincte, inclusiv inelele A, B și C, împreună cu inelele mai slabe D, E, F și G, care sunt mai greu de văzut. Aceste secțiuni sunt separate prin goluri, așa cum e binecunoscuta Divizie Cassini dintre inelele A și B, care are o lățime de aproximativ 4.800 de kilometri. Formele și configurațiile acestor inele sunt modelate în principal de interacțiunile gravitaționale cu numeroasele luni ale lui Saturn.
Cât despre cum au apărut inelele lui Saturn, acesta rămâne a fi și astăzi un subiect fierbinte în rândul astronomilor. Există o mulțime de teorii, de la rămășițele unei luni sau comete distruse care au fost sfâșiate de gravitația puternică a lui Saturn, până la materiale rămase de când Saturn s-a format acum peste 4 miliarde de ani. Fiecare teorie lansată de savanți are propriile sale idei fascinante, iar cercetările privind acest aspect continuă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu