EXCLUSIV  Infarct, boala care în trecut era doar subiect de teză de doctorat, face astăzi ravagii la tineri. Prof. Dr. Vinereanu: Am identificat principalul motiv

Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels
Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels

Infarctul miocardic este o urgență medicală care apare atunci când una sau mai multe dintre arterele care alimentează inima cu sânge sunt blocate. Infarctul miocardic este cunoscut și ca atac de cord și trebuie tratat cu maximă seriozitate, atunci când se manifestă, pentru că prezintă risc letal.

Din ce în ce mai mulți tineri fac infarct. Dacă în urmă cu aproximativ două-trei decenii, ”infarctul la tineri” era doar o temă pentru teza de doctorat, acum este o normalitate a zilei. 

Despre acest subiect ne-a vorbit Prof. Dr. Dragoș Vinereanu la DC News și DC Medical.

”Acum ne confruntăm cu o mare problemă: infarctul la tineri. Dacă veniți acum la noi pe secție, sigur găsiți trei-patru oameni tineri, cu infarct miocardic, sub 40-45 de ani. În urmă cu 25 de ani, se făceau lucrări de doctorat, studiam acest subiect pentru că era foarte interesant. Acum este o regulă ca un tânăr să facă infarct. Tinerii fac infarct. Punct. Fac infarct mai des decât alte vârste.

Principalul motiv pe care noi îl identificăm printre factorii de risc pe care îl evaluăm este asocierea între fumat, stres cronic, sedentarism, obezitate, un mod de viață neconform cu ceea ce știm la ora actuală că reprezintă un mod de viață corect”, a spus Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog la DC News și DC Medical.

Youtube video image

VEZI ȘI: Prof. Dr. Vinereanu distruge un mit foarte cunoscut despre fumat / video

Efectul nicotinei în corp

Nicotina este un drog care, în cantități mari, ar putea să omoare o persoană prin efectul de paralizie asupra mușchilor care controlează respirația. Pentru că fumatul eliberează nicotină în doze mici, corpul uman le poate metaboliza mai ușor și le poate elimina fără acest efect extrem. Prima doză de nicotină ajută fumătorul să se simtă mai alert și mai treaz. Apoi, în aproximativ 10 secunde, nicotina ajunge în creier și crește secreția de dopamină, numită și hormonul fericirii, oferindu-ne, astfel, o senzație plăcută și reconfortantă. Nicotina crește pulsul și tensiunea arteriale, motiv pentru care există numeroase dovezi ce leagă consumul de nicotină de riscul crescut de a dezvolta boli ale inimii și ale sistemului circulator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel