Infarct, șapte metode de prevenire. Simptome care nu trebuie neglijate

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra infarctului, cum poate fi prevenit, simptome care nu  trebuie neglijate. Totodată, spune o statistică cruntă. 

Tudor Ciuhodaru ne spune 7 metode pentru prevenirea unui infarct:

1. Renunţați la fumat.

2. Reduceți stresul.

3. Faceți mişcare.

4. Slăbiți

5. Controlați tensiunea arterială.

6. Faceți un Ekg.

7. Verificăţi nivelul colesterolului şi glicemiei.

Totodată, ne dă o statistică cruntă: la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, unul din zece nu supravieţuieşte, în fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic, unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, 17,9 milioane de persoane au murit din cauza acestora într-un singur an (31% din numărul total al deceselor), boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani ( 12,2 % din mortalitatea generală). 

Medicul primar subliniază că recunoașterea și reacția rapidă sunt esențială, într-o Românie în care prevenția e la pământ. 

”Nu neglijați aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Sunt 4 semne de alarmă” atrage atenția medicul: 

1. Durerea precordială ”clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.

2. Nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice de tip:

2.1. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.

2.2 Respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

2.3 Digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel