Infarctul miocardic acut. De ce femeile prezintă un risc mai mare

Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com/, Puwadon Sang-ngern
Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com/, Puwadon Sang-ngern

80% dintre femei prezintă durere în piept ca simptom al infarctului miocardic, dar există și alte semne care le afectează mai mult și care nu sunt luate în considerare, ceea ce duce la o depistare tardivă. Acest lucru crește riscul de deces pentru ele.

În 2021, potrivit Institutului Național de Statistică (INE), aproximativ 5.254 de femei au murit în Spania din cauza unui infarct miocardic acut. De fapt, Societatea Spaniolă de Cardiologie (SEC) afirmă că există credința că această patologie afectează doar bărbații, sau mai ales bărbați, când defapt acest lucru nu este adevărat. 

Un diagnostic precoce este crucial pentru a salva vieți, iar intervalul de timp pentru a depăși un atac de cord ar trebui să fie mai mic de 6 ore. 

„Atunci când femeile suferă un infarct miocardic acut, ele sunt mai predispuse să moară din această cauză față de bărbați”, după cum a explicat cardiologul Martha Gulati, specialist în sănătatea cardiovasculară a femeilor.

Ce se întâmplă în timpul unui infarct miocardic acut?

Atunci când apare o obstrucție prelungită a fluxului sanguin în una dintre arterele coronariene care ajung la inimă, ne confruntăm cu un infarct miocardic acut. Este o situație care pune viața în pericol și care trebuie tratată în mod rapid.

Cauzele sunt de obicei legate de nivelul ridicat de colesterol, fumatul, diabetul sau hipertensiunea, detaliază specialistul. Cu toate acestea, "există întârzieri în diagnosticul infarctului miocardic la femei în comparație cu bărbații", subliniază ea, de aceea este foarte important să cunoaștem simptomele care le afectează mai mult pe femei.

3. Sursă foto... (chest-pain_11102500.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Simptomele infarctului miocardic acut la femei

Societatea Europeană de Cardiologie (SEC) este foarte clară cu privire la simptomatologia infarctului miocardic acut la femei. Prin urmare, amintește că "80% dintre femeile cu infarct miocardic prezintă durere sau presiune în piept ca simptom principal". Acest simptom este comun și la bărbați.

Cu toate acestea, amețelile, greața și vărsăturile, durerea în zona maxilarului sau a gâtului, dificultatea în respirație, durerea între omoplați, bătăile inimii rapide și oboseala sunt simptome mai frecvente la femei decât la bărbați.

Dr. Gulati spune că prejudecățile legate de faptul că femeile pot suferi, de asemenea, de infarct miocardic acut au consecințe grave. Ea spune că, "adesea, simptomele lor sunt respinse sau, cel puțin, nu se iau în considerare posibile afecțiuni cardiace. Este vorba despre o prejudecată de gen".

2. Sursă foto... (chest-pain2_47529800.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/ 

Tratamentul infarctului miocardic acut. Ce se întâmplă în cazul femeilor

"Tratamentul aplicat la femei este mai puțin agresiv, utilizându-se mai rar terapiile medicale stabilite, se realizează mai puține intervenții pentru deschiderea arterelor coronariene, iar ratele de îndrumare către reabilitare cardiacă sunt mai scăzute la femei decât la bărbați", subliniază doctorița Martha Gulati.

Este important să renunțăm la prejudecăți și să acordăm atenție simptomelor pentru a evita ca femeile să continue să aibă un risc mai mare de a muri din cauza unui infarct miocardic acut, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel