Infecția cu E Coli în sarcină. Pericol uriaș pentru femei, dezvăluit de un specialist

Infecția cu E Coli este deosebit de periculoasă în sarcină, crescând riscul de avort sau de naștere prematură. Dr. Gabriel Lemnete, specialist în obstetrică-ginecologie la clinica Top Medical Center, prezintă semnele de alarmă și analizele care trebuie făcute pentru depistarea infecției cu E Coli.

"E Coli poate perfora membranele, când se găsește în colul uterin, spune dr. Gabriel Lemnete. Odată ajuns în lichidul amniotic, germenul este înghițit de făt și provoacă o suferință fetală gravă. Riscul este mare în special în cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Contaminarea se poate produce în timpul expulziei, sau chiar în cazul cezarienelor, provocând o infecție severă, care pune în pericol viața copilului. De aceea, în cazul identificării E Coli patogen, la gravidă, se insituie tratament cu antibiotice. Există antibiotice care nu produc malformații și care pot fi administrate din primele săptămâni de sarcină, dar numai cu recomandarea medicului. Auto-medicația este cea mai mare greșeală", a spus dr. Lemnete.

Infecția urinară, cea mai frecventă cauză de contaminare

Exist mai multe tipuri de E Coli, dar cele mai periculoase sunt cele producătoare de toxină Shiga, care determină sindrom hemolitic uremic. Circa 7% dintre îmbolnăvirile apărute în sarcină sunt infecțiile urinare, iar dintre infecțiile urinare, 80% au drept cauză E Coli. Frecvența contaminării cu E Coli patogen este mare la gravidele din România.

Monitorizare specială pentru femeile care au mai avut infecții cu E Coli

Femeile care au mai avut infecții cu E Coli trebuie să primească o monitorizare specială în sarcină. Sunt necesare noi antibiograme, care să stabilească la ce antibiotic este sensibil germenul. Antibioticele pe care femeia colibacilară le lua de obicei s-ar putea să fie contraindicate în sarcină, dar există alte antibiotice disponibile, care nu au risc fetal.

[citeste si]

Nașterea poate declanșa infecția cu E Coli

Uneori, atrage atenția dr. Gabriel Lemnete, culturile sunt negative în sarcină, dar o infecție cu E Coli se declanșează după naștere. De vină este stresul, scăderea imunității din cauza solicitărilor la care organismul matern este supus în timpul nașterii, fie pe cale naturală, fie prin operație cezariană.

Simptomele de alarmă

Semenele de alarmă sunt cele ale infecțiilor urinare, respiratorii sau digestive. Disuria care nu trece în 24 de ore, la desinfectante uzuale, recomandate de medic, edemul faringian (roșu în gât), scaunele diareice care persistă peste 12-24 de ore. Într-o astfel de situație, gravida trebuie echilibrată, prin hidratare orală sau perfuzie, iar cauza investigată prin cultură de germeni și antibiogramă. Până vin rezultatele de laborator, este foarte importantă hidratarea, spune dr. Gabriel Lemnete, pentru a proteja mama de o insuficiență renală, prin suprasolicitarea rinichiului.

Diagnosticul de certitudine

Proba pentru cultură din colul uterin se recoltează la cabinetul de ginecologie, avertizează dr. Gabriel Lemnete. Proba pentru coprocultură se poate recolta acasă, fiind dusă apoi la laborator, iar exudatul faringian se recoltează de către asistenta de laborator. Dacă probele din colul uterin nu sunt prelevate de un medic specialist, cu instrumentar adecvat, este posibil ca germenul să nu fie depistat, iar efectele unei infecții sunt grave în sarcină, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel