În sezonul estival crește numărul celor care își fac tatuaje. Efectuate în condiții improprii, cum ar fi cele de pe plajă, tatuajele sunt asociate cu riscul de contractare a unor infecții: hepatita B sau C, herpes, HIV, stafilococ, micoze.
Incidența hepatitei C în rândul celor care sunt tatuați este direct proporțională cu numărul de tatuaje pe care le au pe corp, avertizează specialiștii de la Universitatea British Columbia. Ei au analizat 124 de studii realizate în 30 de țări, printre care SUA, Canada, Brazilia, Italia, Marea Britanie.
Atenție la sterilizarea instrumentarului!
În timpul tatuării, acul înțeapă pielea de 80-150 de ori pe secundă, într-o mișcare similară acului de la mașina de cusut, pentru a injecta pigmentul colorant în derm. Însă, odată cu vopseaua, în piele pot pătrunde și virusuri sau bacterii, dacă acul nu este steril. Persoanele care se tatuează în condiții improprii se expun riscului de a contracta virusuri hepatitice (B, C), HIV, precum și infecții bacteriene sau fungice. De aceea, dacă îți dorești un tatuaj, trebuie să te asiguri că atât acul, cât și containerul care conține vopseaua sunt sterile și desigilate în fața ta.
Persoana care execută tatuajul trebuie să poarte mănuși de unică folosință și să dezinfecteze zona de piele ce urmează a fi tatuată, dar și suprafețele de lucru.
Alergii de la vopsele contrafăcute
Specialiștii atrag atenția și asupra coloranților care pot fi folosiți pentru tatuaje. Vopselele contrafăcute pot conține substanțe neaprobate, toxice și pot provoca alergii, blocaje renale sau chiar cancer. De asemenea, se impune precauție în ceea ce privește folosirea vopselelor fosforescente, vizibile în întuneric, ultimul trend în materie de tatuaje. Acestea conțin metale grele și alte substanțe toxice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu