Premierul Boris Johnson anunţă sfârşitul restricţiilor anti-COVID, cei infectați nu mai sunt obligați să stea în carantină.
Cetățenii englezi, testaţi pozitiv Covid, nu vor mai fi obligaţi de lege să intre în carantină de joi, 24 februarie, a anunțat premierul Boris Johnson, notează Agerepres, citând dpa. Mai mult decât atât, testarea universală gratuită va lua sfârşit în aprilie, însă va fi nevoie în continuare de precauție, de responsabilitate personală, dat fiind că ”pandemia nu s-a terminat”.
Premierul britanic a explicat, luni, în Camera Comunelor, strategia pentru Anglia după un diferend avut în cadrul guvernului în privința finanţării viitoarei supravegheri a evoluţiei virusului. Concret, celor care au fost testați pozitiv Covid 19 li se recomandă să stea acasă cel puţin cinci zile, dar nu vor fi obligaţi de lege să facă acest lucru, potrivit planurilor supuse aprobării parlamentare, punându-se astfel accent pe ”responsabilitatea personală”.
Astfel, inclusiv monitorizarea contacţilor se va încheia în 24 februarie, la fel ca plăţile pentru autoizolare şi obligaţia legală pentru salariați de a-şi anunţa angajatorii că sunt obligaţi să se izoleze.
De asemenea, Johnson le-a mai spus deputaţilor că schimbările la plata concediului medical şi a alocaţiei pentru susţinerea angajării menite să-i ajute pe oameni în timpul pandemiei de coronavirus vor lua sfârşit la 24 martie.
Oamenii în vârstă de 75 de ani şi peste, cei cu imunitate scăzută şi cei care trăiesc în centre de îngrijire vor avea posibilitatea de a primi o nouă doză booster împotriva Covid 19 în această primăvară, potrivit planurilor lui Johnson.
Mai mult, testarea gratuită universală va fi sever redusă de la 1 aprilie şi se va axa pe persoanele cele mai vulnerabile, Agenţia sanitară britanică urmând să stabilească detaliile, deşi testarea va continua în mediile cele mai riscante, precum centrele de îngrijire socială. Johnson a avertizat că ”pandemia nu s-a terminat”, dând ca exemplu situația Reginei Elisabeta a II-a, care a fost testată pozitiv duminică fiind ”un lucru care ne aduce aminte că virusul nu a dispărut".
În același timp, premierul Johnson pune un accent deosebit pe necesitatea unei responsabilități personale a fiecărui cetățean în parte. Acesta le-a spus parlamentarilor că a venit vremea "să se treacă de la restricţii guvernamentale la responsabilitate personală", existând "un nivel suficient de imunitate pentru a încheia tranziţia" de la lege, la o situaţie în care ţara se bazează pe vaccinuri şi tratament.
Potrivit datelor oficiale, de la începutul pandemiei, în Marea Britanie au fost confirmate 18.654.572 de cazuri de infectare cu Covid 19, iar 160.610 dintre pacienții diagnosticați cu Covid 19 au decedat, fiind pe locul secund la nivel european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu