Ficatul nostru îndeplineşte în tăcere peste 500 de funcţii vitale în fiecare zi pentru a ne menţine în viaţă. Dar infecţia cu hepatită virală este şi ea tăcută. Simptomele apar doar când boala este avansată. Deşi există multe tipuri diferite de virusuri ale hepatitei (de la A la E), hepatitele B şi C sunt cele mai îngrijorătoare şi provoacă aproape 8.000 de infecţii noi în fiecare zi, care sunt în mare parte nedepistate.
În cadrul unei sesiuni de interviuri pentru DC News, DC News TV și DC Medical, Prof. Dr. Marcel Tanțău, gastroenterolog, a vorbit despre infecția cu hepatita B și hepatita Delta.
„Hepatita Delta a fost descoperită de vreo 40-50 de ani și virusul Delta este un virus parazit al virusul B. El nu poate infecta decât un organism în care este deja prezentă infecția cu virus B, iar infecția cu virusul Delta se poate produce în două modalități cu totul diferite. Fie deodată amândouă, iar asocierea a două infecții virale va duce la o evoluție mult mai rapidă spre inflamație și fibroză, ceea ce cunoaștem ca fibroză hepatică, fie ca apariția hepatocarcinomului, care este unul dintre cancerele cu cea mai mare creștere în patologia umană.
Cealaltă posibilitate este ă existe infecția ci virusul B, cronică, iar la un moment dat să te supra-infectezi ci virusul Delta. În acel moment, credem că este o acutizare a hepatitei B, dar este o supra-infectare cu Delta. Mai departe, din păcate lucrurile merg mult mai repede, iar progresia spre ciroză și hepatocarcinom este mult mai rapidă. Inclusiv noi neglijam, pentru că tratamentul era greoi, de lungă durată, iar rezultatele erau dezamăgitoare. Reușeam doar să ținem sub control ambele infecții virale.
Acum, vestea bună e că avem un tratament fără interferon și eu sper să fim mult mai vigilenți față de infecția cu virusul Delta și să o tratăm și să întârziem progresia spre ciroză și hepatocracinom. Acești pacienți ar trebui să beneficieze de transplant hepatic“, a spus prof. dr. Marcel Tanțău.
„Nu s-ar reinfecta ficatul transplantat?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Aveți dreptate. Din păcate, da!
Soluția surprinzătoare este vaccinarea împotriva virusului B. Este cea mai bună soluție preventivă. Din păcate, acum este un populism agresiv împotriva întregii campanii de vaccinare. Este o întreagă dramă pentru medici. Vaccinarea a fost cea care a dus la explozia noastră demografică. Vaccinarea împotriva virusului B ar trebui să fie mult mai bine implementată și verificată. O avem și noi din 1995 și infecția ci virusul B a scăzut și a scăzut și infecția cu virusul Delta“, a precizat medicul.
„Carcinomul hepatic e în creștere în România. Mulți dau vina pe alimentație, stilul de viață, alcool“, a spus Val Vâlcu.
„Hepatocarcinomul cel mai frecvent se grefează pe ciroze. Cauzele de ciroză hepatică sunt cele virale, virusurile B și C, de care începem să scăpăm, alcoolul, de care nu vom scăpa niciodată, și de asemenea, privitor la stilul de viață, steatohepatita non-alcoolică la obezitate, care, prin inflamația cronică dată de grăsime duce la ciroză și duce la grăsime și poate duce și la hepatocarcinom. Cea mai frecventă cauză sunt infecțiile virale.“, a precizat medicul Tanțău.
„Există un regim de viață care ar putea ajuta persoana infectată până când va fi și la noi accesibil tratamentul?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Stilul de viață poate să fie un stil de viață chibzuit și înțelept, dar nu ai niște restricții. Sigur că este bine să îl eviți și starea ponderală este bine să ți-o controlezi și repausul complet nu este recomandat. O viață activă este recomandată la toată lumea“, a precizat medicul.
„Soluțiile terapeutice sunt o speranță că va putea fi eliminat acest virus?“, a insistat Val Vâlcu.
„Pentru virusul Delta, problema este să eradicăm virusul B, iar campaniile de vaccinare vor fi cele mai importante, pentru că și acolo tratamentul pentru B este doar de supresie virală și foarte puțin putem să-l eradicăm. Virusul Delta este mai particular, el se replică nucleul hepatocitului și greu îl scoatem de acolo. Blocăm asocierea virusului Delta și de virusul B și poate că scăpăm de această suprainfecție care la cei cu virus B ar duce la o progresie mult mai rapidă și la o apariție a hepatocarcinomului“, a mai spus Marcel Tanțău, gastroenterolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News