EXCLUSIV  Infecţie HIV. Prof. Ruţă: "Aceştia sunt CEI MAI vulnerabili" - VIDEO

Prof. Simona Ruță, cercetătoare în Institutul de Virusologie Ștefan S. Nicolau, ne-a prezentat câteva probleme cu care se confruntă cei cu HIV şi care sunt grupurile vulnerabile la această infecţie care poate fi mortală.

Prof. Simona Ruță, șefa catedrei de virusologie de la UMF Carola Davila București a vorbit în cadrul interviului acordat DC News despre stigmatul care s-a pus la nivel naţional din cauza numarului mare de copii cu HIV.

"Ceea ce s-a schimbat major în ultimii 20 de ani, predominant după 2006, este soarta unui pacient infectat HIV. În momentul în care un pacient era diagnosticat cu această infecţie în 1990, să zicem copiii de la noi din România, timpul mediu de supravieţuire era de numai trei luni. Astăzi, dacă pacientul este diagnosticat rapid, dacă este tratat corect şi dacă urmează tratamentul cu regularitate pentru tot restul vieţii, speranţa de viaţă este similară cu cea a unei persoane neinfectate. Deci este un progres uriaş care s-a făcut în domeniul tratamentului antiretroviral." ne spune prof. Ruţă.

Toxicomani stigmatizaţi, grupuri vulnerabile

"Poate nu acelaşi progres s-a făcut, în domeniul stigmei asociate infecţiei HIV, în domeniul social, şi noi ne-am obişnuit în ultima vreme că avem acest lot mare de supravieţuitori de lungă durată, care nu sunt stigmatizaţi pentru că au fost infectaţi în copilărie, dar care acum sunt tineri adulţi, sunt la vârstă fertilă, îşi fac familii, au copii - unii dintre ei pot fi infectaţi, alţii nu. Şi, de asemenea, avem acel lot din ce în ce mai mare de toxicomani care sunt stigmatizaţi încă de la început fără să aibă infecţia HIV asociată şi care, în plus, după diagnosticul acestei infecţii se confruntă cu multiple probleme. De altfel, sunt persoane care sunt înalt vulnerabile pentru că sunt persoane fără loc de muncă, fără asigurări de sănătate, sunt persoane care - de multe ori - nu au adăpost, care apelează foarte târziu la sistemul medical şi asta se vede în momentul diagnosticului infecţiei. Un diagnostic tardiv înseamnă un tratament ineficient, înseamnă foarte multe comorbidităţi, foarte multe probleme şi pentru cel infectat şi pentru sistemul de sănătate publică." a mai declarat șefa catedrei de virusologie.

Conform celor spuse de prof. Simona Ruță, grupul cu cel mai ridicat risc este reprezentat de consumatorii de droguri.

"Da, acesta este grupul în care creşterea a fost explozivă. Sunt şi alte grupe vulnerabile la care incidenţa infecţiei este în creştere dar care stigmatului asociat nu sunt percepute, nu sunt testate şi nu sunt luate în considerare aşa cum ar trebui. Este vorba de homosexuali - este un grup în creştere. Gradul de infecţie HIV depistat este între 15 şi 20 %. Deci există o grupă importantă de risc. O altă o grupă importantă de risc este formată din persoanele private de libertate, în penitenciare există risul transmiterii şi a HIV şi a hepatitei. (...)"

Care sunt grupurile de risc şi ce boli asociate pot apărea şi care ne pot afecta pe toţi, puteţi afla din interviul de mai jos:

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel