EXCLUSIV  ”Infecțiile banale cu bacterii pe care acum le tratăm în 5 zile s-ar putea să devină amenințătoare de viață” avertizează ministrul Rafila: Nu avem decât două soluții

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre necesitatea monitorizării prescrierii de antibiotice și utilizarea lor.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat de ce utilizarea antibioticelor poate fi periculoasă și cum putem preveni rezistența la antimicrobiene.

"Tema abordată în cadrul acestei conferințe reprezintă o problemă de sănătate publică în evoluție. Nu am rezolvat problema, iar pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare pentru că ne va aduce în epoca pre-antibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecțiile banale cu bacterii pe care acum le tratăm cu ușurință, făcând de exemplu un tratament de 5 zile cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecție amenințătoare de viață pentru care nu avem tratament.

De ce se întâmplă lucrul acesta? Bacteriile sunt mult mai în vârstă și mult mai experimentate decât noi. Există de vreun miliard de ani bacterii pe Terra și antibioticele le folosim de vreo 80 de ani, deci era antibioticelor în viața bacteriilor reprezintă o milisecundă, iar capacitatea lor de se adapta la această amenințare, că pentru ele reprezintă o amenințare, este extraordinar de mare. Și au făcut-o.

3. foto Crișa... (rafila_19161300.jpg)

Alexandru Rafila: Nu avem decât două soluții să menținem lucrurile sub control

Aceasta este realitatea, deci este clar că nu avem decât două soluții să menținem lucrurile acestea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar și să le și luăm atunci când este necesar, într-un mod corect, adică antibioticul potrivit pentru infecția potrivită, în doza potrivită și cu durata de tratament potrivită. Acestea sunt soluțiile. În plus, mai există o problemă.

Jumătate din consumul de antibiotice la nivel global este în sectorul veterinar, nu este în medicina umană. De ce? S-a observat că introducerea antibioticelor în hrana animalelor, păsărilor, peștilor, duce la o creștere mai rapidă a acestora, fără probleme. Și atunci se dau ca factori de creștere. Consumul unor astfel de produse în care au fost introduse antibiotice generează rezistență la antibiotice", a declarat Alexandru Rafila în cadrul conferinței "Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică", organizată de DC Media Group.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel