Medicul Doru Herghelegiu de la Sanador a fost invitat la DC Medical și DC News a vorbit, printre altele, despre cancerul de col, naștere, fibrom și infertilitate.
„Infertilitatea e mai frecventă în cazul cuplurilor pentru că, de regulă, acestea concep mai târziu, sunt multe femei care concep după 35 de ani, iar fertilitatea optimă este între 20 și 35. Femeile sunt ocupate, au obligații profesionale și vor să își asigure un cămin, o casă. Pentru tineri este greu, trebuie să ai o situație stabilă. Aceștia sunt părinții responsabili, cei care vor să conceapă atunci când totul este bine pus la punct. Tocmai acești oameni au uneori ghinion, pentru că ajung la o vârstă unde fertilitatea este mai scăzută și se obține mai greu sarcina.
De regulă, cu tratamente de stimulare, de inducție a ovulației, putem ameliora capacitatea de ovulație a femeii, deci eliberarea celulelor sexuale din ovar. Putem face intervenții și la nivelul trompelor, dacă acestea au mici imperfecțiuni de permeabilitate, putem ameliora spermatogeneza prin tratamente, există procedura de fertilizare in vitro, procedurile de fecundație medicală asistată, care au dat un elan considerabil în ceea ce privește procrearea la vârste înaintate. Tot mai frecvent vedem femei de 42, 45, 48 de ani, chiar 50, care reușesc.”, a relatat Medicul Doru Herghelegiu.
"În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani, ce acoperă procedura în sine. Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri. Numărul de încercări trebuie totuşi să fie limitat, de obicei numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei", a spus Rafila, miercuri, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii. El a afirmat că poate fi luată în calcul extinderea acestui program.
"Se desfăşoară la nivel naţional, sigur că putem discuta despre extinderea lui, însă extinderea trebuie să ţină cont de nişte criterii. (...) Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii ce propune astfel de criterii care, pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil cu riscuri cât mai puţine, pentru că şi lucrul acesta trebuie luat în considerare, iar vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani", a mai explicat Alexandru Rafila.
O femeie din Ostuni, provincia Brindisi, Italia, a devenit mamă pentru prima dată la vârsta de 58 de ani.
Femeia de 58 de ani și soțul ei, care are 63 de ani, au conceput prin inseminare artificială, iar fetița s-a născut la spitalul Perrino, cântărind 2,3 kilograme. Evenimentul a fost sărbătorit în saloanele secției de obstetrică și ginecologie.
”Femeia și nou-născutul sunt în stare bună", a confirmat șeful departamentului, Paolo Amoruso, care a urmărit întreaga sarcină obținută prin inseminare artificială, conform Repubblica.
Pentru spital, aceasta nu este o experiență nouă. În aceeași unitate sanitară o femeie de 56 de ani a născut în urmă cu doi ani.
”Ultima naștere este și mai unică, dacă ne gândim că este vorba de o pacientă de 58 de ani. Totul a decurs foarte bine. Am reușit să ducem această sarcină aproape până în luna a noua în cel mai bun mod posibil”, a spus Amoruso.
Nou-născutul, pe care părinții l-au numit Ilaria, cântărește puțin peste 2,3 kilograme. Femeia și bebelușul se vor putea întoarce acasă în următoarele zile, unde îi va aștepta proaspătul tată, în vârstă de 63 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News