Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât uşor în februarie până la 1,2%, de la un nivel de 1,3% înregistrat luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor şi rămâne departe de ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul ţintă al BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Potrivit Eurostat, în februarie cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie, cu o creştere anuală de 2,1%, la servicii 1,3% şi la alimente, alcool şi ţigări 1,1%.
Mai îngrijorător pentru factorii de decizie de la BCE este faptul că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile precum energia şi alimentele, a rămas nemodificată la 1%. Aceasta sugerează că relansarea economică din zona euro nu a avut încă un impact semnificativ asupra salariilor.
La şedinţa de politică monetară organizată luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că până în 2020 rata inflaţiei va fi inferioară obiectivului ţintă. Conformitate ultimelor estimări ale BCE, preţurile de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în 2017, la fel cum estima în septembrie, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,4%, faţă de 1,2% cât estima în septembrie. În schimb, BCE şi-a lăsat neschimbate estimările de inflaţie pentru 2019, la 1,5%, iar în primele sale estimări pentru anul 2020 mizează pe o inflaţie de 1,7%, sub obiectivul ţintă al BCE.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu