Inflamarea creierului din cauza COVID-19 arată foarte asemănător cu cea provocată de Alzheimer

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Virusul SARS-CoV-2 nu cauzează doar probleme ale plămânilor și inimii. Un număr mare de pacienți care contractă COVID-19 raportează, de asemenea, probleme neurologice de lungă durată, inclusiv amețeală, pierderea memoriei, dificultăți de concentrare, halucinații, dureri de cap și pierderea mirosului sau a gustului.

La mai bine de un an de la începerea pandemiei, oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama cum se manifestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2. În timp ce unele autopsii inițiale au găsit semne mici ale virusului în creierul nostru, alte autopsii nu au dovedit nimic semnificativ. Chiar dacă virusul SARS-CoV-2 nu se infiltrează în mod direct, unii oameni de știință cred că prezența sa în organism poate declanșa schimbări serioase în creier.

Cea mai cuprinzătoare investigație moleculară până în prezent a descoperit acum inflamații extinse și degenerare în creierul celor care au murit din cauza COVID-19 - chiar și atunci când nu au raportat niciun simptom neurologic în timp ce erau în viață. Semnele sunt extrem de asemănătoare cu ceea ce vedem la bolile boala Alzheimer și Parkinson și, cu toate acestea, indiferent cât de greu s-au uitat autorii, nu au putut găsi nicio urmă a virusului real în țesutul cerebral.

SARS-CoV-2 afectează creierul la fel ca Alzheimer

Este posibil ca materia virală să fi fost deja eliminată atunci când acești pacienți au murit sau s-ar putea ca SARS-CoV-2 să afecteze celulele neurologice din alte părți ale corpului.

„Creierul pacienților care au murit din cauza COVID-19 a prezentat markeri moleculari ai inflamației, chiar dacă acești pacienți nu au prezentat semne clinice de afectare neurologică”, spune neurologul Tony Wyss-Coray de la Universitatea Stanford. Studiul sugerează că leziunile neurologice pot fi frecvente în cazurile severe de COVID-19, chiar și atunci când pacienții nu prezintă simptome cognitive.

În cortexul frontal, care este responsabil pentru luarea deciziilor, memorie și raționament matematic, cei care au murit din cauza COVID-19 au prezentat semne grave de suferință neuronală. Stratul cel mai exterior din această parte a creierului a prezentat diferite modificări moleculare în comparație cu grupul de control, inclusiv suprimarea neuronală crescută și activarea neuronală limitată.

Acest lucru este similar cu ceea ce se observă în boala Alzheimer și ar putea face parte din cauzele simptomelor neurologice asociate cu COVID-19.

„Infecția virală pare să declanșeze răspunsuri inflamatorii în tot corpul, care pot provoca inflamații peste bariera hematoencefalică, care la rândul său ar putea declanșa neuroinflamarea din creier”, explică Wyss-Coray.

Alte studii recente de autopsie au arătat, de asemenea, leziuni cerebrale surprinzător de răspândite, asociate de obicei cu accidente vasculare cerebrale și boli neuroinflamatorii la cei care au murit de COVID-19, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel