Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție la Centrul Corposana, a explicat cum putem evita bolile metabolice sau diabetul zaharat. Aceasta a vorbit şi despre problemele pe care le aduce stilul de viaţă modern.
"Sindromul metabolic, diabetul de tip II, chiar şi obezitatea în sensul acumulării de grăsime viscerală la omul care suferă din cauza acestui raport nefavorabil între grăsimea viscerală şi celelalte componente. În ce măsură aceste modificări pot fi corelate şi cu vârsta, cu îmbătrânirea? Şi în ce măsură pot fi prevenite cumva? E posibil ca omul să îmbătrânească fără să apară astfel de modificări în organism?", a întrebat prof.acad.dr. Irinel Popescu.
"Cu siguranţă omul poate să îmbătrânească fără aceste modificări. Dar trebuie un stil de viaţă mai disciplinat, ca să nu spun milităresc. Pentru că în ziua de azi avem o disponibilitate foarte mare de produse alimentare, majoritatea prelucrate industrial, cu aditivi de tot felul, de la conservanţi, coloranţi, şi multe altele. Toate acestea afectează organismul, în special prin cumularea lor. În momentul în care o persoană consumă zilnic măcar un produs care conţine aditivi de tot felul, în timp colonul suferă. Este foarte dezvoltată partea de studiu a colonului şi a microbiomului. Acest studiu a demonstrat clar o legătură între apariţia bolilor cronice, în special cele cardio-metabolice, cele de nutriţie, şi stilul de viaţă modern pe care îl avem. Alimentaţia, lipsa mişcării, stresul...
Nu neapărat că e mai mult stres, dar am observat că oamenii nu mai ştiu să managerieze stresul. Pe vremuri, din ce povestesc părinţii şi bunicii, lucrurile erau mai simple, în sensul în care oamenii luau viaţa altfel, nu se stresau la fel pentru lucruri care astăzi reprezintă un mare stres. Oamenii nu mai văd soluţii, nu le mai gândesc", a explicat medicul Simona Carniciu la Academia de Sănătate.
"Stilul de viaţă modern, care implică o alimentaţie atât de bogată în aditivi, clar afectează microbiomul. Apare sindromul intestinului permeabil. Din această cauză, apar scurgeri la nivelul abdomenului care creează local, intraabdominal, o inflamaţie cronică, de multe ori subclinică, nedetectabilă prin analizele clasice. În timp, acest lucru duce la probleme serioase de sănătate, boli de nutriţie, dar şi cancere. Acesta este noul focus al ceea ce reprezintă terapia nutriţională. Să reechilibrăm microbiomul, metabolismul, şi uşor să ajungem cu anumite boli în remisie.
Oamenii (n.r. care ajung la astfel de tratamente) spun că simt că nu au ştiut să mănânce o viaţă întreagă. Lucrurile sunt reale, se întâmplă, terapia nutriţională funcţionează excelent. Trebuie voinţă de fier, organizare, disciplină, ca să poţi ajunge la rezultatele nu neapărat miraculoase, dar foarte bune", a concluzionat dr. Simona Carniciu.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
"Mi-am propus ca în 2 emisiuni succesive să abordăm diverse tipuri de remedii, la ceea ce numim boli de nutriție, boli metabolice, sindromul metabolic și diabetul. Diabetul, în centru, o boală foarte răspândită, mai ales după o anumită vârstă. Și, plecând de la ideea că putem trata aceste boli pe care le tratați dumneavoastră, iată, și cu chirurgia, cu medicație, cu tratament medical. S-au făcut și progrese, dar au apărut articole care arată că putem să tratăm doar prin nutriție și atât.
Și aici, între aceste extreme, între ceea ce era disponibil de mii de ani, nutriția, și progresele făcute de medicina modernă. E bine să păstrăm un balans între aceste tipuri de abord, în ideea că medicația poate fi evitată din foarte, foarte multe motive. N-ar fi rău să putem să rezolvăm problemele și fără medicație și de aici în colo, v-aș ruga să spuneți care e punctul de vedere al specialistului în diabet, nutriție și boli de nutriție, care se ocupă de această categorie de boli, din punct de vedere al medicinei interne și al tratamentului medical.
În ce măsură, acest tratament, la rândul lui, se poate renunța la el și putem ajunge obiectivele pe care ni le propunem, doar cu nutriție", a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical şi DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu