EXCLUSIV  Inflația a ajuns la 13,8%. Coșea: În viitoarele luni, populația nu va mai avea bani. Trebuie luate, acum, măsuri concrete

Economistul Mircea Coșea a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cauzele care au dus la creșterea inflației.

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, conform INS. De la începutul anului, inflația a crescut cu aproape 8%, iar în ultima lună efectiv a bubuit! ”Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%” mai anunță sursa citată (citește mai mult AICI).

Economistul Mircea Coșea a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC News, de ce inflația a crescut atât de mult și de ce măsurile nu au fost suficient de puternice pentru a stopa această creștere.

CITEȘTE ȘI     -     Inflaţie de 13,8 %. Elena Cristian, semnal de ALARMĂ: Nu mai mâncăm, nu mai stăm la căldură, nu mai facem nimic

„Pentru viitoarea etapă pe care eu o estimez la două luni - două luni și jumătate, nu ne putem aștepta la o scădere a inflației, ci din contră, la o creștere, pentru că măsurile care s-au luat sunt discutabile. (...) Inflația din România nu este doar una monetară, ci este o inflație de structură, de costuri. Costurile producției României sunt atât de defectuos constituite ca urmare a înapoierii economiei noastre, care este de tip manufacturial, consumând multă muncă, energie, astfel încât toate fluxurile de energie nu au fost suportate de costurile acestei industrii care nu are o tehnologie atât de performantă încât să acopere această suprataxă cu energia. Astfel, au apărut falimentele. Numai luna trecută am avut, oficial, 20.000 de falimente. Asta înseamnă că trebuiau luate măsuri în energie, care nu s-au luat”, a precizat economistul Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Inflația a explodat în aprilie! Mugur Ciuvică: S-a supărat Iohannis și bine că s-a supărat! L-am lăudat și îl laud

„E nevoie de măsuri urgente“

„Plafonarea prețurilor la energie a amânat problema, nu a rezolvat-o. În toamnă, ne putem afla iar în aceeași situație. Trebuiau luate măsuri pentru creșterea producției interne și reducerea importurilor de energie și asta s-ar fi făcut dacă Ministerul Energiei nu ar fi trecut imediat la eliminarea producției de energie pe cărbune, dacă nu ar fi închis Termocentrala Mintia și dacă ar fi continuat niște investiții la hidrocentrale. Nu s-a făcut nimic.

În domeniul creșterii prețurilor la carburanți, nu s-a făcut nici acolo mare lucru și mai sunt niște creșteri importante de inflație care au venit prin importul de alimente. Noi mâncăm 70% din import, din ceea ce se aduce în țară odată cu inflația, pentru că pe economia internațională inflația crește cu mult ca urmare a unor lucruri știute: Ucraina, lanțurile valorice, lanțurile de transport, criza alimentară, șamd.

Trebuia făcut ceva ca să micșorăm importurile de alimente. S-a luat o măsură, în pachetul ăsta de măsuri care cuprinde voucherele pentru cei săraci, există această prevedere foarte bună că trebuie susținuți procesatorii. Să vedem cum și în ce fel, dar efectul nu va fi simțit mai devreme de toamnă. În viitoarele luni, după părerea mea, populația nu va mai avea bani, nu va mai avea bani în buzunar ca să cheltuiască.

Trebuie să existe, acum, în aceste zile, o preocupare imediată a guvernului pentru niște măsuri economice în direcțiile acestea: energie, alimente, care să ducă la mijloace de stopare a creșterii inflației.“, a conchis Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Urmează criza ALIMENTARĂ. Tomac: Să nu creadă cineva că putem la nesfârșit să punem totul pe seama războiului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel