INS a transmis ultimele date despre prețuri și inflație.
Publicitate
Iată ce arată Institutul Național de Statistică, din perspectiva indicelui preţurilor de consum (IPC):
- Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%.
- Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4,0%.
- Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%.
- Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.
Vezi AICI evoluția inflației în ultimul an
Cele mai importante scumpiri sunt la alimente, cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului 2021. Și mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%. Prețul pâinii a crescut cu 24%. Legumele și conservele de legume sunt mai scumpe cu 18%, iar fructele cu 10%. Carnea are un preț mai mare cu 7,8%, iar peștele cu 11,5%, pe când produsele lactate cu 9,3%.
De departe, cea mai mare scumpire o regăsim la gazele naturale, cu 46,4%, urmate de combustibili cu 34%.
De altfel, în urmă cu o săptămână, BNR, care în februarie anunța o inflație cu două cifre abia în al doilea trimestru al anului 2022, și-a revizuit previziunile, în sens negativ, din cauza contextului în care ne aflăm, pe plan economic, influențat de situația geopolitică. În acest sens, BNR anunța că determinante pentru noua înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de preţul combustibililor, şi mai ales de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa creşterii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului şi a materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale instituite.
”Efectele inflaţioniste astfel exercitate sunt aşteptate să prevaleze pe orizontul apropiat de timp, faţă de impactul dezinflaţionist substanţial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru consumatorii casnici. Incertitudini însemnate rămân, totuşi, asociate modului de evaluare şi de includere în calculul IPC a impactului acestor scheme”, preciza BNR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu