Analistul Mircea Coșea a apreciat că populația va pierde acces la anumite servicii și facilități din cauza inflației aflată în creștere.
Profesorul de economie Mircea Coșea a afirmat, la Antena 3, că inflația, care a depășit 10%, conform datelor pe luna martie, comunicate astăzi de INS, că ”nu e singura nenorocire care cade pe capul românilor”.
”Gândiți-vă ce se întâmplă și cu combustibilul, gândiți-vă ce se întâmplă cu asigurările, cu taxele locale. Toate lucrurile sunt venite în așa fel, astfel încât puterea de cumpărare să scadă foarte, foarte brusc. Nu e vorba aici numai de puterea de cumpărare, ci și de condițiile vieții, calitatea vieții scade foarte mult. Noi am sperat să avem o calitate a vieții, dacă nu egală, măcar apropiată de cea a Uniunii Europene. Ce înseamnă calitate a vieții? Tot ceea ce presupune a fi o condiție de viață a unui cetățean, a unei familii dintr-o anumită țară, comparabil cu media Uniunii Europene.
Ori noi ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de acest lucru, pierdem mult din calitatea vieții, în sensul în care avem acces mai restrâns la anumite servicii importante, cum sunt cele educaționale, culturale, sanitare, pierdem din capacitatea noastră de a petrece timpul liber într-o manieră care să ne ducă la o ridicare a nivelului cultural, educațional, pierdem posibilitatea de a petrece mai mult timp liber cu familia, pentru că munca începe să fie din ce în ce mai obositoare și până la urmă pierdem și calitatea alimentației”, a spus profesorul Coșea.
În discuție au fost aduse și taxele care ridică prețurile produselor de la raft, accizele pentru combustibil, dar și programul de susținere a populației prin intermediul unor vouchere.
”Este un program anti-criză, pe care eu îl apreciez, este un program bun. Este anti-criză, atacă conjunctural și punctual anumite elemente ale crizei, încercând să salveze o anumită parte a economiei, dar acum nu are această calitate, de a ataca în principal cauza. De ce este așa e foarte greu de explicat. Cea mai simplă explicație, pe care, din păcate, nu putem să o omitem, este o anumită slăbiciune a acestei guvernări față de puterea pe care o exercită în România capitalul străin prin intermediul rețelelor de distribuție, prin supermarketuri. Noi importăm foarte multă marfă pentru consumul curent, în proporție de 50% - 56%, dar sunt și proporții de 70%, produse importate pentru hrana zilnică. Dacă am aplica astfel de măsuri, i-am ataca pe cei care aduc astfel de mărfuri”, a mai spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News