Inflația din Turcia se apropie de 80%, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.
Rata anuală a inflației a fost de 78,62% în luna iunie, a anunțat Institutul de Statistică din Turcia. Este o cifră care depășește prognozele analiștilor. Creșterea prețurilor de consum a lovit puternic populația de 84 de milioane, iar șansele de revenire pe termen scurt sunt reduse din cauza războiului din Ucraina, a prețurilor ridicate la energie și alimente și a deprecierii monedei naționale. Prețurile în sectorul transporturilor au crescut cu 123,37%, iar cele la alimente și băuturi nealcoolice sunt mai mari cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale. CNBC scrie că, în momentul de faţă, rata inflaţiei dă semne că ar atinge 80% cât de curând.
Creșterea prețurilor de consum a fost determinată de un salt de 105,9% în sectorul transporturilor, care include prețurile la energie, și de un salt de 89,1% la prețurile la alimente și băuturi nealcoolice, au arătat datele. De la o lună la alta, prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cel mai mult cu 13,38%, iar prețurile locuințelor au crescut cu 7,43%. Guvernul a declarat că inflația va scădea în cadrul noului său program economic, care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a stimula producția și exporturile, cu scopul de a obține un excedent de cont curent. Cu toate acestea, economiștii consideră că inflația va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, estimarea mediană pentru inflația de la sfârșitul anului fiind de 52%. De asemenea, deficitul de cont curent s-a adâncit puternic la începutul anului.
Turcia este tensionată nu doar pe sectorul financiar ci şi în relaţiile cu UE. Tensiunile pe teme precum democrația, drepturile omului și migrația au determinat regândirea relațiilor dintre Uniunea Europeană şi statul turc. De la comerț la NATO, timp de zeci de ani, UE și Turcia au întreținut relații productive în multe domenii. Dar, în ultimii ani relațiile s-au răcit pe măsură ce au crescut preocupările privind statul de drept și starea democrației, în contextul închiderii unor trusturi media și arestării jurnaliștilor, precum și al intervenției militare a Turciei în Siria, sau al politicii Turciei în materie de migrație. Există și îngrijorări legate de activitățile ilegale ale Turciei în Cipru, precum și de incursiunile sale pe teritoriul Greciei. Săptămâna trecută, Turcia s-a răzgândit, după ce iniţial a anunţat că nu va susţine aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu