Inflația din zona euro a depășit prognozele și a atins recordul de 10,7%. Economia a evitat la limită recesiunea

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Inflația din zona euro a atins un nou record în luna octombrie.

Inflația din zona euro a crescut la un nivel record de 10,7% în octombrie, în timp ce cetățenii continuă să se lupte cu criza actuală a costului vieții. Cifra, publicată luni de Eurostat, a arătat o creștere cu 0,8 puncte procentuale față de cifra de 9,9 procente din septembrie. Economiștii au prezis o creștere mai modestă la 10,2 sau 10,3%.

O creștere a costurilor energiei de la 40,7% la 41,9% în septembrie și o creștere a alimentelor, alcoolului și tutunului de la 11,8% la 13,1% au contribuit la creșterea costului vieții pe tot continentul.

Inflația bunurilor și serviciilor industriale a crescut, de asemenea, la 6%, respectiv 4,4%.

Economia a evitat la limită recesiunea

Economia zonei euro abia a evitat recesiunea în al treilea trimestru, cu o creștere de doar 0,2%, în scădere față de creșterea de 0,8% înregistrată în al doilea trimestru. Combinația dintre creșterea grea și creșterea prețurilor sunt semne de avertizare ale unei ierni grele care urmează.

Potrivit estimărilor preliminare, PIB-ul Franței și Spaniei a crescut cu 0,2% pentru trimestrul respectiv, în timp ce PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3%, iar economia Italiei a crescut cu 0,5%. Cehia a menținut același nivel de creștere.

Între timp, PIB-ul Belgiei și Austriei s-a contractat cu 0,1%, în timp ce economia letonă a scăzut cu 1,7%. Estimări suplimentare pentru al treilea trimestru sunt de așteptat să fie publicate pe 15 noiembrie, scrie RMX.

Germania urmează să fie lovită de un val de falimente. Firmele refuză să-și mai plătească facturile: Ultima dată când a existat acest efect a fost la criza financiară din 2008

Din cauza crizei energetice și a inflației în curs de desfășurare a Germaniei, companiile sunt din ce în ce mai incapabile să-și plătească facturile și noi date arată că țara va fi lovită de un val de falimente în viitorul apropiat.

Datele provin de la Atradius, una dintre cele mai mari agenții de asigurări de credit și de colectare a datoriilor din lume, care raportează o creștere semnificativă a notificărilor restante, la fel cum a raportat și în 2008. Companiile germane își plătesc facturile din ce în ce mai târziu, iar unele pur și simplu nu plătesc deloc.

„Observăm o creștere a notificărilor restante”, a spus Frank Liebold, care conduce afacerea germană de asigurări de credit la Atradius. Acesta a precizat pentru Die Welt că „această creștere probabil se va accentua în următoarele săptămâni”.

Termenul „întârziat” în legătură cu aceste notificări nu înseamnă doar că facturile nu au fost plătite la timp, dar nici nu au fost plătite în urma termenelor ulterioare. Rapoartele accelerate ale companiilor care nu plătesc este un semn puternic că o criză se apropie, potrivit lui Liebold (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel