Inflaţia din zona euro a scăzut în iulie la 2,5%

euro
euro

Inflaţia anuală din zona euro a scăzut în luna iulie la 2,5%, de la 2,7% în iunie, dar a rămas peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%, potrivit estimărilor preliminare prezentate vineri de Eurostat.

Biroul de statistică al Uniunii Europene va publica informaţii detaliate privind inflaţia pe 17 august, scrie Mediafax.

Inflaţia s-a menţinut peste ţinta BCE pentru cea de-a opta lună consecutiv, din cauza creşterii preţurilor la energie, care a determinat companiile să transfere costurile mai mari către consumatori, transmite Bloomberg.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o inflaţie de 2,7% în iulie în zona euro, similară cu cea din iunie.

Creşterea cu 6% a costurilor cu petrolul de la începutul acestui an afectează puterea de cumpărare şi determină companiile să majoreze preţurile pentru a-şi proteja profiturile, afectate pe de altă parte şi de revenirea economică tot mai anemică.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat pe 7 iulie că presiunile inflaţioniste ar putea începe să împingă pretenţiile salariale în sus şi să declanşeze un trend pozitiv persistent al inflaţiei. BCE a ridicat în iulie dobânzile pentru a doua oară în acest an.

Moneda euro se tranzacţiona vineri pe pieţele internaţionale la 1,4286 dolari, în scădere cu 0,3% faţă de închiderea de joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel