Cifrele arată un nou val de scumpiri. Inflația din zona euro a urcat la 7,5% în martie

Foto Ilustrativ/Pexels Carlos Pernalete Tua
Foto Ilustrativ/Pexels Carlos Pernalete Tua

Inflația din zona euro  a crescut  la un maxim istoric de 7,5 la sută în martie, intensificând și mai mult provocarea de politică a Băncii Centrale Europene, care încearcă să lupte împotriva creșterii prețurilor.

Inflația a depășit ținta BCE și este acum de trei ori mai mare decât cele 2 % considerate necesare pentru a garanta stabilitatea prețurilor.

În februarie, inflația anuală a fost de 5,9 la sută.

„Războiul din Ucraina a exacerbat o anumită dinamică recentă a prețurilor”, a declarat economistul Oxford Economics Maddalena Martini. „Inflația rapidă din zona euro a surprins din nou în sus și a confirmat accelerarea ulterioară.”

Accelerarea bruscă a prețurilor a fost determinată în primul rând de creșterea prețurilor la energie și alimente din cauza războiului, au arătat vineri datele preliminare ale Eurostat. 

Prețurile energiei au crescut la 44,7% de la 32% în februarie

Inflația de bază, care exclude componentele volatile ale alimentelor și energiei, a crescut la 3,2% în martie, de la 2,8% în luna precedentă. Indicele de bază este urmărit îndeaproape ca indicator al BCE pentru stabilitatea prețurilor pe termen mediu. 

Inflația a fost deosebit de acută, atingând două cifre, în patru state membre, Lituania conducând pachetul cu 15,6% Cea mai mică rată a fost înregistrată în Malta, unde inflația a crescut cu 4,6 %. Dar chiar și asta este de peste două ori ținta BCE. 

Printre cele mai mari state membre, inflația în Germania a crescut cu 7,6 %, în Franța cu 5,1 % în Italia cu 7,0 % și în Spania cu 9,8%.

Toate semnele indică o nouă accelerare a prețurilor în următoarele luni

PMI compus din zona euro a arătat săptămâna trecută că atât prețurile de intrare, cât și de ieșire au crescut într-un ritm record în martie, în timp ce indicatorul economic al Comisiei Europene a raportat la începutul acestei săptămâni că așteptările privind prețurile de vânzare pentru următoarele trei luni au crescut la niveluri fără precedent în toate sectoarele de afaceri.

Ca urmare a datelor de inflație mai puternice decât se aștepta, BCE va trebui probabil să-și revizuiască din nou  previziunile privind inflația de la 5,1 la sută observate în martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel