Inflația în Marea Britanie a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani și jumătate

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Inflația în Marea Britanie a scăzut la 1,7% în septembrie, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și jumătate, conform Oficiului Național de Statistică (ONS). Această scădere neașteptată a fost influențată în principal de reducerea prețurilor la biletele de avion și la combustibil, iar analiștii estimează că acest context deschide calea pentru noi reduceri ale ratei dobânzii de referință în luna noiembrie.

Citește și: China, avertismentul care poate însemna intrarea în război. Xi Jinping a făcut o promisiune

Inflația, adică rata de creștere a prețurilor, se situează acum sub obiectivul de 2% stabilit de Banca Angliei. Susannah Streeter, director de piețe și finanțe la Hargreaves Lansdown, a declarat că scăderea inflației a alimentat așteptările pieței pentru o reducere a ratei dobânzii în noiembrie. „O reducere de un sfert de punct procentual este aproape sigură, iar așteptările pentru o a doua reducere în decembrie au crescut semnificativ”, a adăugat Danni Hewson, șefa analizei financiare la AJ Bell.

În prezent, rata dobânzii în Marea Britanie este de 5%, fiind majorată constant de la sfârșitul anului 2021 pentru a contracara inflația crescută în mare parte din cauza creșterii prețurilor la energie după invazia Ucrainei de către Rusia.

Nivelul inflației din septembrie este un factor esențial în stabilirea ajustărilor pentru anumite beneficii sociale, cum ar fi Creditul Universal și diverse alocații de dizabilitate, care vor fi majorate în aprilie. De asemenea, această rată de inflație influențează alocația de sprijin pentru îngrijitori. Totuși, creșterea acestor beneficii cu 1,7% va fi mai mică decât cea prognozată pentru pensiile de stat, care este estimată să crească cu 4,1% conform așa-numitului „triplu blocaj”.

În luna aceasta, ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, urmează să prezinte un buget ce vizează reducerea cheltuielilor și creșterea taxelor pentru a acoperi un deficit de 40 miliarde de lire sterline. Reeves a avertizat că sunt necesare „decizii dificile în ceea ce privește cheltuielile, ajutoarele sociale și taxele”, menționând că va fi nevoie de ajustări bugetare pentru a evita reducerea fondurilor alocate diferitelor departamente guvernamentale.

ONS a raportat o scădere semnificativă a prețurilor la benzină și motorină, cu 10,4% mai mici față de aceeași lună a anului trecut. Costul biletelor de avion pe rutele interne, europene și de lungă distanță a contribuit, de asemenea, la această reducere a inflației, înregistrând scăderi mai mari decât cele obișnuite pentru perioada de toamnă.

În paralel, însă, gospodăriile au resimțit creșteri ale prețurilor la alimente și băuturi non-alcoolice, inclusiv la produse de bază precum laptele, brânza și fructele. ONS a subliniat că aceasta este prima oară de la începutul anului trecut când inflația prețurilor alimentelor a înregistrat o creștere.

Darren Jones, secretarul-șef al Trezoreriei, a declarat că „scăderea inflației reprezintă o veste bună pentru milioane de familii”, dar a adăugat că mai sunt pași de făcut pentru a proteja nivelul de trai al cetățenilor britanici. „Suntem concentrați pe restabilirea stabilității economice și creșterea economică”, a spus Jones.

Chiar dacă inflația a scăzut, aceasta nu indică neapărat o scădere generală a prețurilor. În schimb, ritmul de creștere al acestora s-a redus, iar previziunile pentru lunile următoare rămân incerte. Experții anticipează o creștere a facturilor la energie cu aproximativ 10% în această lună, ceea ce ar putea readuce presiuni inflaționiste, informează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel