Un sondaj IPSOS din 29 de țări a întocmit clasamentul problemelor care ne-au îngrijorat cel mai mult din 2020 până în 2022. În primul rând: inflația, sărăcia, instabilitatea socială.
Costul vieții rămâne cea mai mare îngrijorare la nivel global, mai mult de patru din zece (42%) alegând inflația ca una dintre principalele griji care le afectează țara.
În ultimele șapte luni, inflația a fost cea mai mare preocupare la nivel mondial în sondajul ”What Worries the World”, iar nivelul de îngrijorare cu privire la costul vieții a crescut în ultimele 15 luni consecutive. IPSOS, o companie multinațională de cercetare și consultanță de piață, a întrebat aproape 20.000 de cetățeni din 29 de țări cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani în fiecare lună, timp de doi ani.
Descriere: Inflația, modificări ale preocupărilor raportate/ Modificare de la începutul anului (ian 2022 - octombrie 2022)/ Sursa: Sondaj Ipsos.com
Inflația este cea mai mare îngrijorare la nivel mondial pentru a șaptea lună consecutiv: 42% spun că este una dintre principalele probleme cu care se confruntă țara lor astăzi (+2 pp față de septembrie 2022).
13 țări - Argentina, Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, SUA și Turcia - citează inflația drept principala îngrijorare.
Îngrijorarea pentru inflație în Polonia (70%) este acum mai mare decât îngrijorarea pentru Covid la apogeul său în 2020.
În toate țările, îngrijorarea cu privire la inflație este urmată de sărăcie și inegalitatea socială (32%), șomajul (27%) și criminalitatea și violența (26%) și corupția financiară și politică (26%), care împreună formează primele cinci. griji globale.
Schimbările climatice rămân pe locul al șaptelea în lista noastră de 18 griji, cu o medie globală de 17% alegând-o drept îngrijorare.
Preocuparea pentru coronavirus este la cel mai scăzut nivel de când a fost adăugat la What Worries the World în aprilie 2020. În octombrie, doar unul din zece (10%) la nivel global a ales coronavirusul drept îngrijorare, în scădere cu 25 de puncte față de ianuarie anul acesta.
Pandemia este acum pe locul 13 pe lista noastră de îngrijorări globale. În urmă cu doar opt luni, în februarie, era principala preocupare la nivel global.
Două din trei persoane (64%) cred că țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită, crescând la 89% în Peru și 88% în Argentina.
Citește și:
Ponderea celor afectați financiar a crescut cu 10 puncte procentuale față de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre. Și perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se așteaptă ca situația financiară să li se înrăutățească în viitor, față de 40,2% – media în prima jumătate a anului.
Prețurile la utilități (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menționate care au dus la deteriorarea situației financiare – fiind menționate de 36,7% dintre respondenți, urmate de creșterea prețurilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenți și creșterea prețurilor la carburanți – 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectați de creșterea dobânzilor, în condițiile în care 40,5% dintre respondenți au declarat că au cel puțin un credit, iar riscul devalorizării economiilor este menționat doar de 6,23% dintre respondenți.
Preţurile la gaze şi electricitate, grija nr. 1
Îngrijorările pentru perioada următoare sunt legate de evoluția prețurilor la utilități – gaze și electricitate – pondere de 24,5%, urmate de creșterea prețurilor de consum (18,7%). Conflictul din Ucraina și pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenți (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenți (vs 16,3% în T1).
Nivelul ridicat al îngrijorărilor legate de creșterea prețurilor la utilități este explicat de faptul că aceste cheltuieli au o pondere ridicată în bugetul lunar al familiilor. În medie, cheltuielile cu locuința au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenți, cheltuielile cu locuința reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% – o pondere de peste 60%.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu