Inflația scade în zona euro, dar creșterea economică a stagnat

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Inflația în zona euro a înregistrat o ușoară scădere în luna ianuarie, potrivit datelor publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, în timp ce inflația de bază a consemnat o reducere mai mică decât se anticipa, potrivit Reuters.

Creșterea anuală a prețurilor de bază a fost de 2,8%, în linie cu estimările economiștilor intervievați de Reuters.

În decembrie, inflația se situa la 2,9%, în creștere față de 2,4% în noiembrie, majoritar din cauza încetării măsurilor de susținere a prețurilor la energie.

În ianuarie, inflația de bază a înregistrat o scădere la 3,3%, față de 3,4% în decembrie.

Proiecția Reuters indica o scădere la 3,2% pentru aceeași perioadă.

În ceea ce privește sectoarele, inflația serviciilor - un indicator semnificativ pentru factorii de decizie politică datorită legăturii sale cu presiunile salariale interne - s-a menținut constantă la 4%.

Efectele dezinflaționiste pe piața energetică au continuat să se diminueze, de la -6,7% la -6,3%.

Creșterea economică în zona euro a stagnat.

Datele preliminare prezentate la începutul săptămânii arătau că inflația în Germania a încetinit ușor mai mult decât prognozele, atingând 3,1%.

Cea mai mare economie din zona euro a devenit una dintre principalele sale frâne asupra creșterii, cu un produs intern brut german care s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru.

Oficialii Băncii Centrale Europene monitorizează o serie de date pentru a evalua dacă și când pot începe să reducă ratele dobânzilor de la nivelurile record actuale.

Creșterile de prețuri s-au diminuat semnificativ de la un vârf de 10,6% în octombrie 2022, apropiindu-se de ținta de 2% a băncii centrale.

Deși piețele continuă să anticipeze o reducere a dobânzilor în aprilie, unii factori de decizie politică au sugerat că scăderile ar putea avea loc în vară sau chiar mai târziu.

BCE subliniază că deciziile sale rămân dependente de date.

La ultima reuniune a politicii monetare săptămâna trecută, când ratele dobânzilor au rămas neschimbate, președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat că "procesul de dezinflație este în curs", în ciuda creșterii înregistrate în decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel