Inflație de două cifre în România, avertismentul BNR pentru români. Se întâmplă din APRILIE 2022. ȘOCUL, provocat în principal de piața energiei

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Scenariul Băncii Naționale a României arată o înrăutățire a inflației pe termen scurt, sub impactul puternic al șocurilor pe partea ofertei, în principal al prețurilor la energie. Astfel, în trimestrul doi al anului 2022, BNR se așteaptă ca inflația din România să urce la un nivel de două cifre. 

Publicitate

”Scenariul actual, întocmit pe baza datelor disponibile şi a reglementărilor în vigoare, evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în principal al preţurilor la energie, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o nouă revizuire substanţială în sens ascendent pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze semnificativ creşterea în trimestrul II 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, în principal ca efect al unor majorări mult mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, ce se vor evidenţia pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici” arată avertismentul BNR. 

Citește și: Englezii sunt avertizați să nu ceară salarii mai mari, pentru că atunci totul va fi scăpat de sub control. Se anunță o criză financiară de proporții, mai cruntă decât în 2008

În luna aprilie 2022, conform oficialilor BNR, va fi un salt semnificativ al ratei inflației, adică prețurile vor exploda după ce nu se vor mai aplica schemele de compensare la energia electrică și gazele naturale. 

"Caracteristicile schemelor de sprijin sunt totuşi incerte, o eventuală modificare a duratei şi/sau a conţinutului acestora fiind de natură să afecteze semnificativ atât nivelul, cât şi traiectoria viitoare a dinamicii anuale a inflaţiei, mai cu seamă pe termen scurt. În acelaşi timp, incertitudini semnificative rămân asociate modului de evaluare şi de includere în calculul IPC a impactului acestor scheme, iar riscuri notabile continuă să vină din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice şi agroalimentare, inclusiv în contextul situaţiei geopolitice Rusia-Ucraina, precum şi din blocajele persistente în lanţurile de producţie şi aprovizionare", precizează BNR.

Situația se va ameliora abia la sfârșitul lui 2023

”Totodată, ulterior, rata anuală a inflaţiei va descreşte probabil doar gradual, pe o traiectorie mult superioară celei prognozate anterior, dar va cunoaşte o ajustare descendentă relativ abruptă în prima parte a anului viitor şi va reintra în intervalul ţintei în trimestrul IV 2023, pe fondul unor efecte de bază ample, precum şi al valorilor mult mai joase ale excedentului de cerere agregată anticipate pe orizontul prognozei şi în scădere treptată de la mijlocul anului curent. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat va mai creşte probabil uşor pe parcursul a câteva luni, dar se va înscrie apoi pe o pantă descendentă ceva mai pronunţată decât s-a prognozat anterior, urmând să coboare la finele orizontului proiecţiei sub valoarea anticipată anterior", conform comunicatului de presă al Băncii Naționale a României, citat de Agerpres. 

În același timp, BNR a decis o nouă majorare a ratei dobânzii de  politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, de la 2,00% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022. Vezi aici mai mult: BNR majorează dobânda de politică monetară la 2,50%, de la 2%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel