Autorităţile române, printr-o campanie naţională de informare, vor să-i înveţe pe românii care au plecat sau să vor să plece la muncă în străinătate să evite riscurile unei sclavii moderne, dar şi să se întoarcă acasă, în condiţiile în care salariile au crescut în multe domenii, a declarat, la Braşov, secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Victor Alexeev, potrivit unui comunicat remis marţi de Instituţia Prefectului.
Prin Campania Naţională 'Informare acasă! Siguranţă în lume!', aflată la cea de-a doua ediţie, se doreşte atât încurajarea muncitorilor plecaţi în afara ţării să se întoarcă acasă, cât şi informarea celor care doresc să plece, pentru a se evita situaţiile 'delicate' în care aceştia ar putea să ajungă.
'În primul rând, prin această campanie dorim să încurajăm cetăţenii plecaţi în afara ţării să se întoarcă acasă, pentru că este nevoie de ei aici, în ţară. Înregistrăm o creştere economică semnificativă, România fiind lider în Comunitatea Europeană, în ţară au crescut salariile în diferite domenii, cum ar fi construcţiile şi transporturile, de multe ori depăşindu-le pe cele din Comunitatea Europeană. Avem semnale foarte bune, s-au întors deja mulţi români acasă, dar ne preocupă și soarta cetăţenilor plecaţi peste hotare, care la acest moment au diferite locuri de muncă ?i se află în situaţii delicate, pentru că nu sunt în legalitate, creându-le un disconfort psihologic în primul rând. Pentru a elimina această stare incertă, ar trebui să aibă un contract de muncă însoţit de o asigurare care să le permită să lucreze în condiţii decente, iar în cazuri nefericite, să beneficieze de toate drepturile conferite tuturor cetăţenilor din UE', a afirmat Alexeev, potrivit sursei citate. Secretarul de stat s-a aflat luni, la Braşov, unde s-a întâlnit cu prefectul Marian Rasaliu, cu reprezentanţii instituţiilor deconcentrate şi ai Consiliului Judeţean.
'Pe noi ne interesează în primul rând ca oamenii să rămână şi să muncească aici, în ţară, unde în foarte multe domenii veniturile sunt similare, deci ar putea câştiga mai mulţi bani dacă rămân în ţară, fără să existe un risc la sclavie modernă sau la neplata taxelor de către angajator, aşa cum se mai întâmplă în alte părţi. Este o informare foarte bună cea lansată de MRP, pe care o vom disemina în teritoriu şi eu consider că lucrul cel mai bun ar fi ca, dacă cineva doreşte să plece la muncă în străinătate, să se gândească foarte bine înainte de a lua o decizie', a afirmat prefectul Marian Rasaliu.
Directorul executiv al AJOFM Braşov, Liliana Dragomir, a menţionat, la rândul său, că la nivelul fiecărei agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă există un serviciu specializat, EURES, care gestionează locurile de muncă din spaţiul european, tocmai pentru a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul UE, spaţiul economic european şi Elveţia, oferind siguranţă românilor care lucrează sau doresc să lucreze în străinătate.
Totodată, cu acelaşi prilej, preşedintele AEP Braşov, Claudiu Petra, a menţionat, potrivit documentului citat, că alegătorii români din străinătate au posibilitatea, la alegerile din noiembrie, să voteze prin corespondenţă sau să-şi stabilească o secţie de votare la care să-şi exercite acest drept. Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze până în data de 11 septembrie 2019 pe site-ul www.votstrainate.ro., unde vor putea să completeze online o cerere, la care trebuie să anexeze, scanată sau fotografiată, copia actului de identitate, precum şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere eliberat de autorităţile străine. Campania de informare este derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci