Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității Forum Grecia, a explicat cât îi costă pe turiştii români un şezlong pe plajele din Grecia în 2023.
"Se întâmplă şi anul ăsta, cum ştiţi bine cei care aţi fost şi anul trecut, în Grecia. Dacă nu aţi mai fost şi nu ştiţi, vă spun eu ce se întâmplă. În anumite locuri, plăteşti o consumaţie, care poate să fie minimă, şi primeşti şezlong şi umbrelă. Poate să fie o ocnsumaţie minimă de 7 euro, de 10 euro, 12 euro. Ţi se spune de la început şi vei încerca să ţii cont de consumaţia minimă.
Mai există plaje mai mici, mai aglomerate, mai de fiţe, unde e o taxă de intrare. Nu există consumaţie minimă, dar plăteşti 20-30 de euro ca să stai acolo.
Mai sunt şi plaje exclusiviste, unde consumaţia minimă poate fi de 100-200 de euro.
Dar în general, vreau să vă spun că dacă faci consumaţie la beach-bar, beneficiezi în general în Grecia de umbrelă şi şezlong.
Al doilea lucru pe care vreau să îl spun este că toate plajele din Grecia oferă spaţii pentru turiştii care nu vor să stea la umbrelă şi şezlong. Se poate sta în zonele special amenajate pe rogojina lor, cu umbrela lor. Accesul la plajele din Grecia nu e limitat de beach-bar-uri", a declarat Dan Adrian Drăgan la Departe de România.
„În 2019 am avut un anumit plafon. Era un raport calitate-preț bun pentru Grecia.
În 2020 și 2021, prețurile nu au crescut pentru că proprietarii greci nu știau exact ce o să se întâmple, voiau să aibă turiști. Au avut foarte puțini turiști, dar nu au crescut prețurile, ba chiar le-au redus.
Anul trecut au fost foarte mulți turiști. Cu începerea războiului a crescut prețul la carburant, la energie electrică, iar în ultimul an a crescut prețul la absolut orice, peste tot.
Cine nu a apucat anul trecut să-și echilibreze prețurile la noile creșteri de prețuri pe care le resimțim oriunde, peste tot, anul ăsta le-au crescut. Nu pot să spun că le-au crescut cu 50% cum spuneau niște voci, zilele trecute, care nu se pricep la acest lucru.
Pot să spun doar că au crescut cu 5 euro, cu 10 euro, în funcție de loc, perioadă, de câte nopți rezervă fiecare, dacă acele cazări au făcut ceva modificări în ultimii ani. (...) Este normal ca prețurile în iulie și august să fie mai mari pentru că cererea este foarte mare. Cine vrea să vadă aceeași Grecie, cu o vreme poate nai ușor de suportat, poate să vin și în iunie sau septembrie. Sezonul nu este doar două luni.
Mâncare este la fel de bună, peisajele sunt la fel de frumoase. În anumite destinații, culoarea apei are nuanțe mult mai aprinse și mult mai plăcute decât vara în extra sezon. Foarte multe insule sunt mult mai verzi și mult mai frumoase în afara sezonului pentru că vara se usucă vegetația”, a spus Dan Adrian Drăgan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu