Guvernul SUA a reușit să investigheze epava unei drone kamikaze de fabricație iraniană folosită de Rusia în Ucraina.
Acest lucru a fost publicat de ziarul Washington Post citând două surse guvernamentale americane.
”Informațiile despre tehnologia și structura dronelor s-ar putea dovedi a fi cruciale pentru identificarea și doborârea aeronavelor înainte ca acestea să-și atingă ținta”, explică sursele, potrivit cărora SUA avuseseră deja ocazia să studieze armele folosite în trecut de aliații Iranului din Orientul Mijlociu.
Mai multe drone Shahed-136 au fost folosite de Rusia săptămâna aceasta pentru a lovi stațiile de combustibil și alte infrastructuri din capitala ucraineană Kiev, ucigând cel puțin patru persoane.
Dronele, potrivit unor surse ucrainene, au plecat din trei baze militare ruse din Crimeea și din din Belarus. Iranul a trimis, de asemenea, o echipă de consilieri în zonele Ucrainei controlate de armata rusă pentru a furniza instrucțiuni tehnice operatorilor.
”Nu este clar modul în care Statele Unite au avut acces la epava uneia dintre drone, dar Pentagonul continuă să se coordoneze intens cu armata ucraineană și menține o prezență administrativă redusă la ambasada SUA la Kiev, condusă de un general al armatei”, se arată în articolul scris de Washington Post și citat de către publicația Agenzia Nova.
Shahed este o dronă mare care zboară foarte jos și are puține componente metalice, ceea ce face dificilă urmărirea în timp a radarului și a altor senzori. Examinarea epavei ar putea ajuta forțele ucrainene să localizeze dronele înainte ca acestea să ajungă la destinație.
O altă problemă este legată de bazele de acasă ale Shahed, care nu sunt la îndemâna sistemelor de rachete furnizate de SUA Ucrainei. Acest lucru face dificilă lovirea dronelor înainte ca acestea să decoleze.
Ucraina, care susține că a doborât peste 220 de Shahed-136 începând cu 13 septembrie, continuă să studieze dosarul, a dezvăluit săptămâna aceasta ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur. ”Trebuie să înțelegem cu toții că trebuie depus toate eforturile pe acest dosar. Trebuie să înțelegem cum funcționează dronele și să înțelegem cum să le doborâm. Este o problemă nu numai pentru Ucraina, ci pentru noi toți”, a spus Pevkur.
Citește și:
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că dronele iraniene, utilizate masiv în ultimele zile de Moscova pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană, sunt un simbol al 'falimentului militar şi politic' al trupelor ruseşti, scrie AFP.
'Chiar faptul că Rusia cere ajutor Iranului este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic', a glumit preşedintele Zelenski în discursul său zilnic pe social media.
'Au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare'
'Timp de decenii au cheltuit miliarde de dolari pe complexul lor militar-industrial şi au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare', a criticat el. În opinia sa,'asta oricum nu îi va ajuta din punct de vedere strategic', a asigurat şeful statului ucrainean.
Mai devreme în cursul zilei de marţi, Iranul a declarat că este pregătit să poarte discuţii cu Kievul pentru a clarifica afirmaţiile pe care le consideră 'nefondate', potrivit cărora Teheranul furnizează Moscovei arme şi drone folosite de forţele ruse în invazia sa în Ucraina.
'Iranul este pregătit pentru negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzaţii'
Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, a declarat că 'Iranul este pregătit pentru negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzaţii', potrivit unui comunicat.
Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacurile pe scară largă conduse în ultimele săptămâni în Ucraina. Articole de presă au raportat în ultimele zile despre posibile livrări de rachete iraniene sol-sol către Rusia în curând, dar nici Teheranul şi nici Moscova nu au confirmat.
În acest context, Ucraina a cerut luni Uniunii Europene să impună noi sancţiuni Iranului, iar diplomaţia ucraineană a propus marţi preşedintelui Zelenski să rupă relaţiile diplomatice cu Teheranul.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu