Informații importante despre PÂINE, pe masa PREMIERULUI Cîțu. Cifre, NU dietă! Statisticile zilei

foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay

Premierul Florin Cîțu stârnește controversă după controversă.

După ce s-a referit la cei 1% care câștigă 3.000 de euro pe lună, uitând să spună că probabil majoritatea sunt... bugetari, premierul Florin Cîțu a afirmat că nu știe cât costă o pâine, pentru că nu mănâncă. Pâinea înseamnă economie. Pâinea înseamnă bani și este calculată la coșul de consum. Astfel, pentru omul Cîțu poate fi un aliment pe care-l consideră nesănătos și nefavorabil siluetei, dar pentru premierul, finanțistul Cîțu, pregătit la Iowa, pâinea, într-un mod ideal, ar trebui să însemne cifre. ”Cât costă o pâine?” a fost, însă, întrebarea care i-a pus capac marelui om de stat Florin Cîțu, cel care a fost ministru de finanțe al României și care se vrea a fi președintele Partidului Național Liberal. 

Totuși, premierul, pus în fața situației de a răspunde, a preferat să spună: ”Nu mănânc pâine”. Jurnalistul Val Vâlcu remarca, în acest context, situația în felul următor: ”Dacă-l întrebi pe unul de la pompe funebre cât costă sicriul, trebuie să fie mort ca să-ți răspundă?”. Ei bine, nu! 

Pâinea, alimentul atât de neglijat economic de premierul Florin Cîțu, este un indicator în toate statisticile naționale și europene, când ne referim la prețul de consum. 

INS, informații despre PÂINE. Cifrele lunii iulie, de pe masa lui Cîțu

Astăzi, Institutul Național de Statistică a publicat inflația și evoluția prețurilor de consum în iulie 2021. Printre altele, regăsim și pâinea. VEZI AICI  Conform datelor, pâinea s-a scumpit cu 4,59%. 

”Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1,0%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5,0%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 este 100,46%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%.” arată INS. 

Ce arată BNR, în raportul pe luna august

Raportul BNR pe luna august 2021, privind inflația, arată că ”Tendința de creștere a caracterizat majoritatea grupelor de bunuri, fiind mai pronunțată în cazul produselor minerale, chimice și al metalelor comune. În cadrul bunurilor relevante pentru coșul de consum, influențe în sensul creșterii inflației importate au avut cu precădere bunurile nealimentare, induse de majorările consemnate pe segmentul combustibililor și produselor farmaceutice. Presiuni mai moderate s-au înregistrat pe segmentul alimentar, în asociere cu parcursul cotațiilor internaționale ale bunurilor agroalimentare, creșteri ale IVU fiind localizate la nivelul zahărului, grăsimilor animale și vegetale, precum și al fructelor.

Tot pe segmentul alimentar, BNR mai arată că ”În industria alimentară, semnalele de detensionare conturate pe segmentul materiilor prime agricole, pe măsura apariției estimărilor favorabile privind noile recolte limitează efectul majorării costurilor din ramurile de procesare a cărnii; presiuni persistă pe segmentul cărnii de porc (pe fondul scumpirii furajelor, mai ales ca urmare a cererii mari din China, odată cu refacerea efectivelor distruse de epidemia de gripă porcină africană) și pe cel al cărnii de pui, multe țări europene confruntându-se cu focare de gripă aviară. În perioada aprilie-mai 2021, variația anuală a prețurilor producției agricole s-a diminuat cu 1 punct procentual față de trimestrul I, până la 5,2 la sută. Evoluția s-a datorat produselor vegetale, a căror dinamică anuală a coborât până la 6,9 la sută (-2,7 puncte procentuale), pe măsură ce au apărut estimări favorabile privind producția, atât pe plan intern, cât și pe plan european. În schimb, ritmul anual de creștere a prețurilor produselor animale a accelerat la 1,3 la sută, produsele din carne consemnând cele mai ample variații.”

Salariul mediu net în România, 3541 lei... nu euro

Cât cu privire la salariu, revenind cu picioarele pe pământ românesc, câştigul salarial mediu nominal net a fost 3541 lei în iunie 2021. E drept, premierul s-a referit probabil la minoritatea de 1% care contează. 

Vezi și: Vâlcu: Cîțu, viziune de tunel! Pericolul care-l paște

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8439 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1926 lei) arată astăzi INS. 

Și, în încheiere, o informație care sigur nu-l interesează pe premierul Florin Cîțu, pentru că nu mănâncă pâine: Aurel Popescu (Rompan) spunea, la finalul lunii iulie, că pâinea se va scumpi, după ce producătorii de grâu au dublat prețurile, făina scumpindu-se cu 40%. Prin urmare, dacă vorbim în procente, aceeași sursă preciza pentru Mediafax că până la finalul lunii august pâinea se va scumpi cu 15%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel