Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române anunță care este starea drumurilor din țară în condiții de alertă meteo de COD GALBEN pentru aproape toată România, excepție fac nouă județe din vest.
UPDATE: Circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe A2, între Fundulea şi Drajna, este închisă duminică, începând cu ora 13:15, pe ambele sensuri, din cauza fenomenului meteo de ploaie îngheţată care generează apariţia spontană a poleiului, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Fenomenul meteo de ploaie îngheţată este foarte periculos, instalându-se spontan şi afectând semnificativ siguranţa circulaţiei rutiere, avertizează CNAIR, care recomandă ruta ocolitoare: Fundulea - DN 3 - Lehliu - DN 3A - Drajna. Reprezentanţii CNAIR acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate. Conform unei atenţionări Cod galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, duminică, în Dobrogea şi sudul Munteniei vor fi predominant ploi. Cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 30 l/mp.
-----
Potrivit INFOTRAFIC nu sunt drumuri închise în această dimineață, dar circulația se desfășoară cu dificultate pe următoarele artere:
- Judeţul Bacău - DN 12B, la ieşirea din localitatea Târgu Ocna către Slănic Moldova, este afectat pe o lungime de 50 m, din cauza fisurilor majore de pe partea carosabilă (diferenţă de nivel de 20-25 cm), în urma infiltrării apei. Circulaţia se realizează alternativ, pe un singur fir.
- Judeţul Buzău, pe DN10 Buzău - Braşov, la kilometrul 26+800 de metri, din pricina surpării suprafeţei carosabile în urma unei alunecări de teren. Se circulă pe un fir, alternativ, pe sensul de mers Braşov către Buzău, existând semnalizare prin indicatoare şi balize.
- Judeţul Vâlcea - pe DN 64, în localitatea Băile Olăneşti, la kilometrul 134, s-a produs o alunecare de teren, iar circulaţia se desfăşoară alternativ, pe un sens.
-în judeţul Iaşi pe DN28 A Tîrgu Frumos –Paşcani, pe raza localităţii Costeşti(km 0-23)din cauza zăpezii se circulă cu restricţie de 7,5 tone.
În judeţul Vaslui, pe DN24 Vaslui –Iaşi, se circulă îngreunat din cauza poleiului pe raza comunei Codăeşti. Se acţionează cu material antiderapant şi pănă la această oră nu au fost accidente.
În ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile judeţene, situaţia se prezintă astfel:
- Judeţul Alba, pe DJ 142L Mihalţ - Peţelca, aceasta este oprită ca urmare a inundării drumului în zona localităţii Zarieş.
- Judeţul Braşov - DJ 131P este închis circulației rutiere între localităţile Șercaia și Hălmeag, din cauza apei acumulate pe carosabil şi DJ 104K este de asemenea închis între localităţile Comăna de Jos și Crihalma, ca urmare a afectării structurii de rezistență a podului ce face legătura între cele două sate.
- Judeţul Covasna - DJ 131, între Baraolt şi Căpeni, traficul se desfășoară pe un singur fir, alternativ, din cauza surpării asfaltului pe o suprafață de 10 m şi DJ 131B, în zona podului ce leagă localitățile Augustin de Racoșul de Sus, carosabilul este inundat pe o lungime de 1,5 km, traficul fiind blocat.
- Judeţul Vaslui - DJ 244E este închis pe raza localităţii Gugești, din cauza apei acumulate pe carosabil.
- Judeţul Vrancea - traficul pe DJ 205L este oprit la kilometrul 0+50 m, la intrarea în comuna Vrâncioaia dinspre Prisaca, din cauza surpării carosabilului pe aproximativ 40 de metri, pe o bandă de circulație.
În ceea ce privește circulația rutieră, este oprită între staţiile Fieni şi Pietroşiţa, ca urmare a alunecării terasamentului la kilometrul 65+150 de metri.
Totodată, în condiții de ALERTE METEO de vreme severă, INFOTRAFIC face următoarele recomandări:
”Potrivit atenţionărilor meteorologice de vreme severă, în perioada 18-22 martie 2018, în întreaga țară vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Cu atât mai mult, pe fondul intensificărilor de vânt, va apărea viscolul, care va spulbera zăpada depusă.
Drept urmare, pentru o circulaţie în condiţii de siguranţă, vă recomandăm să circulaţi cât mai preventiv posibil.
Ploaia, lapovița, ninsoarea și vântul îngreunează circulația rutieră.
De aceea, trebuie să reduceţi viteza, astfel încât aceasta să permită oprirea fără probleme, având în vedere că distanţa de frânare, în asemenea condiţii, este mult mai mare.
Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la manevra dorită.
Fiți atenți în special la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.
Nu opriți și nu staționați în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.
Dacă traficul este aglomerat, precipitaţiile sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, fiți politicoși cu ceilalați participanți la trafic, nu blocaţi intersecţiile şi nu depăşiți coloanele de autovehicule.
Dacă vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, a lapoviţei sau a ninsorii, folosirea luminilor de către toţi şoferii reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
În aceste condiţii, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de climatizare şi dezaburire!
Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Măriţi distanţa de siguranţă dintre autovehicule!
Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteorologice din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, prin cauciurile de iarnă sau lanţuri, în caz de nevoie.
Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor neechipate cu anvelopele de iarnă, fără a face referire la vreo dată calendaristică, atât timp cât drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Sfătuim în final şi pietonii să-şi sporească atenţia în deplasare, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile mai ales după lăsarea întunericului şi când vizibilitatea este redusă și să se asigure foarte bine înaintea traversării drumurilor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu