Înfrângere grea pentru coaliţia lui Scholz în două alegeri regionale din Germania. Avans al AfD (exit-poll-uri)

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz a suferit o înfrângere grea la alegerile de duminică din două landuri din Germania, Bavaria (sud) şi Hesse (vest), unde conservatorii aflaţi în opoziţie sunt pe punctul de a ieşi învingători, conform exit-poll-urilor transmise de postul de televiziune ARD, relatează AFP şi Reuters.

În Hesse, creştin-democraţii conservatori (CDU) au obţinut 35,5% din voturi, comparativ cu 16% pentru social-democraţii lui Scholz, dând o lovitură personală ministrului de Interne, Nancy Faeser, care a participat ca principală candidată a SPD în acest land.

În Bavaria, partidul soră al CDU, Uniunea Creştin-Socială (CSU), a obţinut 37% din voturi - cel mai slab rezultat din 1950, deşi probabil suficient pentru a-şi continua coaliţia cu formaţiunea populistă Votanţii Liberi, care are 14%.

SPD, care este în mod tradiţional slab în Bavaria, a obţinut 8,5% din voturi. Cei doi parteneri minoritari din coaliţia lui Scholz, Verzii şi Democraţii Liberi (FDP), au obţinut rezultate mai proaste decât la alegerile din 2018 din cele două landuri, FDP fiind pe cale să iasă din parlamentul din Bavaria.

Între timp, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat câştiguri, crescând la 16% în Hesse şi la 15% în Bavaria, comparativ cu 13,1%, respectiv 11,6% în 2018.

Citește și - Germania, decizie crucială în contextul războiului din Israel - Reuters

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre decizia pe care a luat-o, în contextul războiului din Israel.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că Germania a sporit protecția instituțiilor israeliene și evreiești din Germania, la o zi după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, conform Reuters.

„Am sporit protecția organizațiilor israeliene din Germania. Atacurile împotriva Israelului nu pot fi sărbătorite pe străzile Germaniei“, a spus Scholz.

Scholz le-a spus reporterilor de la Berlin că Germania a fost fermă alături de Israel și a remarcat că țara are dreptul să se apere împotriva „atacurilor barbare” – deși a avertizat împotriva escaladării conflictului.

De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a vorbit duminică cu liderii Germaniei, Ucrainei, Italiei și Marii Britanii, care și-au exprimat toți sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra „atât cât este nevoie”, se arată într-un comunicat al biroului primului-ministru israelian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel