Curtea Constituțională a Germaniei a respins miercuri o plângere înaintată de partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), prin care contesta decizia de a fi exclus de la conducerea unor comisii parlamentare importante din Bundestag, transmite dpa, preluat de Agerpres.
Această hotărâre ar reprezenta o înfrângere semnificativă pentru AfD, partid care deține 77 de mandate din cele 733 în camera inferioară a parlamentului german.
Decizia a fost luată de judecătorii Curții Constituționale de la Karlsruhe, care au analizat două recursuri înaintate de grupul parlamentar al AfD. Doris König, vicepreședinta Curții, a subliniat că regulile referitoare la alegerea și revocarea președinților de comisii parlamentare țin exclusiv de competența Bundestagului.
Prin urmare, nu a fost identificată nicio încălcare constituțională în procesul prin care AfD a fost îndepărtată de la conducerea acestor comisii.
AfD a depus plângerea în urma alegerilor federale din 2021, când partidele principale din Bundestag au format o coaliție pentru a împiedica membrii acestui partid să preia președinția a trei comisii parlamentare: sănătate, afaceri interne și dezvoltare.
În mod obișnuit, președinții comisiilor sunt desemnați pe baza ponderii fiecărui grup parlamentar, însă opoziția față de AfD a determinat organizarea unor voturi în urma cărora candidații propuși de acest partid au pierdut.
AfD a susținut că decizia de a le refuza conducerea acestor comisii încalcă dreptul partidului la un tratament egal și corect din punct de vedere procedural. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a considerat că nu există temei legal pentru această plângere, confirmând astfel excluderea deputaților AfD din funcțiile de președinți ai comisiilor respective. În prezent, cele trei comisii sunt conduse de vicepreședinți desemnați din rândurile altor grupuri parlamentare.
***
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) se menţine pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile regionale ce vor avea loc duminică în landul Brandenburg, din jurul capitalei federale Berlin, indică un nou sondaj publicat marţi, transmite dpa, preluat de Agerpres.
AfD este creditat cu 28% din intenţiile de vot, devansând Partidul Social Democrat (SPD), fostul partid dominant în Brandenburg, acum creditat cu un scor de 25%, potrivit sondajului realizat de institutul INSA la comanda publicaţiilor locale Märkische Allgemeine Zeitung, Märkische Oderzeitung şi Lausitzer Rundschau.
Rezultatele sondajele semnalează că prim-ministrul landului şi capul de listă al SPD, Dietmar Woidke, aflat în funcţie de 11 ani, nu îşi va atinge obiectivul principal în alegeri, acela ca SPD să rămână cea mai puternică forţă din parlamentul regional cu sediul la Potsdam, lângă Berlin.
Woidke anunţase că nu va mai prelua responsabilitatea guvernării în cazul unei victorii a AfD.
În jur de 2,1 milioane de alegători din Brandenburg sunt chemaţi la urne duminică.
Conform sondajului publicat marţi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) ar obţine 16% din voturi, în faţa noii Alianţe Sahra Wagenknecht (BSW), creditată cu 14%.
Verzii, Die Linke (stânga radicală) şi alianţa locală BVB/Votanţii Liberi nu au trecut în sondaj de pragul de 5% şi riscă să nu mai intre în parlament.
Sondajul INSA a fost realizat online pe un eşantion de 1.000 de persoane cu drept de vot în Brandenburg, între 9 şi 16 septembrie, şi are o marjă de eroare de +/- 3,1 puncte procentuale.
AfD s-a plasat pe primul loc şi în sondaje anterioare. În barometrul politic al ZDF, AfD era creditat cu 29% din intenţiile de vot, iar SPD cu 26%, în timp ce în sondajul celuilalt post TV de stat, ARD, diferenţa era de doar un procent (AfD-27%, SPD-26%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu