Îngheaţă anul şcolar? Profesorii ameninţă cu greva generală. Marius Nistor, FSE "Spiru Haret": Nu avem nevoie de cuvinte frumoase. Nu ne plătesc utilităţile şi naveta

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Profesorii urmează să se pronunțe, până pe 10 mai, dacă vor declanșarea grevei generale în învățământ pe 22 mai. Aceştia cer majorarea salariilor şi plata orelor suplimentare. 

Sindicaliștii din Învățământ pregătesc o grevă generală. Profesorii vor majorarea salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și creșterea anuală a investițiilor în Educație. Detaliile au veni de la Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție pentru Digi24.

"Vă daţi seama că nu este o plăcere să recurgem la o astfel de formă de protest, ştiind foarte clar că în momentul în care intri în grevă generală contractul de muncă este suspendat. Dar suntem obligaţi să recurgem la asta pentru că altă soluţie nu mai există! Greu să explici unei colege îngrijitoare care trăieşte cu un salariu de 1800 lei net pe lună sau unui coleg debutant cu studii superioare care primeşte în jur de 2180 lei pe lună, bani din care trebuie să-şi deconteze şi naveta, să ma aştepte. Să mai aştepte ce? Viitoarea lege a salarizării? O lege a salarizării pe care o discută tot cu ministrul Budăi, cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale pe la colţurile nu ştiu căror mese din Ministerul Muncii? O lege despre care nu ştim absolut nimic şi care nu se ştie când va fi aplicată?

Nu am pretenţia ca părinţii şi elevii să fie alături de mine, dar trebuie să ne înţeleagă. Pentru că şi noi suntem părinţi la rândul nostru. Vom face tot ceea ce putem pentru ca ei să sufere cât mai puţin. Orice părinte şi orice reprezentant al societăţii civile e bine să ştie asta: chiar dacă vom face grevă generală, pentru că se va ajunge la grevă generală, nu înseamnă că elevii vor pierde ceva. Se pot decala nişte examene la sfârşit de an şcolar. Dar trebuie să fim înţeleşi şi susţinuţi. Pentru că, în fond şi la urma urmei, ce ne dorim? Să avem o şcoală românească sănătoasă, şcoala să fie un mediu sigur pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în ea. Şi dacă vrem să asigurăm un viitor acestei ţări, haideţi să facem tot ceea ce este posibil, să investim în educaţie pentru a ne ţine copiii acasă şi pentru a reuşi, poate, să-i aducem înapoi pe toţi acei tineri care au plecat din ţară şi de care avem atâta nevoie" a spus Marius Nistor.

Marius Nistor, despre salariile profesorilor

Nistor a mai susținut să salariile din Educație trebuie să fie „la media salariului la nivelul economiei naționale, deci de la 6.800 de lei brut”. În loc de asta, acum un cadru didactic cu 40 de ani vechime, de exemplu, are un salariu de 4.300 – 4.400 de lei net și va avea „o pensie specială prin micimea ei”.

Amintim că, potrivit grilei Ministerului Educației, un șofer din minister a ajuns, luna trecută, la un venit cât al unui profesor cu 25 de ani vechime și gradul I, aflat la maximul carierei sale. Cât despre investițiile care se fac în Educație, Marius Nistor a susținut că încă nu avem nici măcar internet în toate unitățile de învățământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel