Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la aglomerările de la târgurile de Crăciun.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, s-a arătat îngrijorat în această seară la România TV de aglomerația de la târgurile de Crăciun din marile orașe și spune că pandemia nu s-a terminat.
La Brașov, mii de persoane s-au adunat în Piața Sfatului pentru a asista ieri seară la aprinderea iluminatului festiv de Crăciun.
”Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o să o întâmpinăm de sărbători și mai ales după sărbători, în ianuarie. Faptul că ne aflam pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătății sunt insuficiente”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Ministrul a făcut şi câteva precizări privind tulpina Omicron a coronavirusului.
”Până acum această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecăm cu trei scenarii. Cel favorabil ar fi ca acesta să se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită. Celelalte două scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua variantă ar putea fi cu simptomatologie nemodificată față de varianta Delta. Asta ar duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate. Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri și o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o să fie una dintre primele două variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă”, a mai declarat Alexandru Rafila.
În timp ce lumea este îngrijorată de apariția unei noi tulpini Covid-19, care ar fi mai agresivă, Omicron, medicul Emilian Imbri trage un semnal de alarmă și susține că țara noastră nu a reușit încă să ”stingă” focarul Delta, scrie romaniatv.net.
”Este posibil să crească dorința de vaccinare, doar că la noi acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care ne vom convinge noi că este periculoasă această nouă tulpină, deci niciodată românul, ca să spun mai limpede așa, n-o să ia o decizie decât după ce cântărește el singur niște lucruri. Pentru că așa am reușit să îi determinăm să cunoască compoziția chimică a vaccinurilor, să vadă și să studieze, și să zică, `păi dacă numai 30% îmi oferă protecție, păi de ce să mă vaccinez`, (…) vedeți? Lucrurile sunt percepute diferite. Un vaccin este bine-venit, indiferent că îți dă 30%, 20%, 50%, îți oferă niște avantaje. La vârsta mea și toți cei de vârsta mea ar trebui să se gândească că cel mai performant vaccin care poate să asigure o protecție, sau nu o protecție, o eficiență de 90%, după vârsta de 60 de ani, răspunsul organismului la astfel de stimuli este de până în 25% – 30%. Cu toate acestea, eu personal mă vaccinez pentru că îmi folosesc și aceste mici lucruri pe care mi le conferă vaccinul”, a explicat Emilian Imbri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News