Romanii au fost socati in aceasta saptamana de un fenomen meteorologic rar: freezing rain – ploaie care ingheata.
Lumea s-a speriat de ciudatenie: cum sa ploua la minus 3 grade?
Pe pietele financiare externe are loc un fenomen mult mai ciudat: nu mai exista nimic de incredere. Astfel, se dovedeste ca tari din zona euro ascund o putreziciune de neimaginat acum doi ani. Disparitatile economice dintre Germania de-o parte si Grecia, Irlanda sau Portugalia pe de alta pun sub semnul intrebarii existenta monedei unice europene.
Europa nu mai ajunge sa se carpeasca. Pe 5 noiembrie raportul dolar/euro era de 1,40 la 1. La 1 Decembrie, dupa zvonurile privind crahul Portugaliei a ajuns la 1,29 la 1. Astazi dimineata in marile cotidiane economice ale lumii, Franta isi facea reclama anuntand ca zvonurile privind intrarea ei pe orbita Irlandei nu sunt fundamentate. Se citeaza un raport Standard & Poors care afirma, cu precautie insa, ca datoria Frantei are inca un raiting de AAA. Investitorii continua sa nu creada. De cand agentiile de raiting nu au prevazut criza pe Wall Street puterea lor de influenta a scazut dramatic…
Toata lumea vorbeste despre tarile care ar trebui sa iasa din zona euro, sa-si rezolve problemele si apoi, eventual, sa intre la loc. E vorba despre Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia. De o saptamana in fotografie a aparut si Belgia. Daca se intample ceva cu Franta, care formeaza alaturi de Germania nucleul dur al UE, atunci moneda unica ca atare poate deveni istorie.
Laureatii premiului Nobel pentru economie explica in presa economica ca renuntarea la euro nu se poate face peste noapte. O tara care iese din euro si se intoarce la moneda nationala trece automat prin faliment.
Anul viitor Europa va trece prin cea mai mare criza economica de la formarea sa. Berlinul va fi probabil ocupat sa salveze Parisul. Cel mult cateva tari din Est, din zona non-euro ar putea primi un oarecare sprijin. Cu siguranta o tara va fi Polonia. Jocul se va disputa intre Cehia, Ungaria si Romania, Bulgaria fiind mult prea inapoiata economic. Bani nu sunt pentru toata lumea
Ca romani v-ati intrebat vreo clipa ce ati face daca euro ar disparea , eventual odata cu economiile dvs?
Nici dolarul nu se simte mai bine. Trezoreria americana a tiparit pur si simplu, ca pe ziare, 600 de miliarde de dolari acum 3 saptamani.. In mod normal, dolarul trebuia sa slabeasca in raport cu celelalte valute. In realitate el s-a intarit. Un adevarat freezing rain. Lumea se uita cu disperare spre ceva sau cineva de incredere. Expertii sunt unanimi: haosul mai este impiedicat in acest moment doar de politica economica si financiara a Chinei. Dar acolo, totul tine nu de piata, ci de decizia Partidului Comunist Chinez.
Zbaterile guvernului PDL de a induce in eroare populatia ca la anul se va recupera ce s-a pierdut anul acesta sunt ridicole. Vazand tsunami financiar ce vine din Apus a promite acum cresteri de salarii sau indemnizatii pentru mame este de-a dreptul un gest iresponsabil. Gratie internetului oricine poate intra acum pe Financial Times, WSJ, The Times sau Le Figaro. Trebuie doar sa citim ca sa intelegem ce urmeaza. Daca nu vorbiti limbi straine rugati pe cineva sa va traduca. Merita. Dupa care fiecare sa ia deciziile pe care le crede de cuviinta. Si nu asteptati sprijin de la Guvernul Romaniei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu