Cercetări desfășurate la Institutul Weizmann din Israel ar putea deschide calea spre emisii reduse de carbon în utilizarea biocombustibililor sau a alimentelor. Astfel, ingineria genetică ar putea ajuta la eliminarea dioxidului de carbon care contribuie la încălzirea globală.
În cadrul unei cercetări remarcabile care ar putea deschide calea către combustibilii neutri în ceea ce privește conținutul de carbon, cercetătorii de la Institutul de Știință Weizmann au produs o bacterie modificată genetic, care poate trăi hrănindu-se cu dioxid de carbon și nu cu zaharuri.
Această descoperire ar putea duce la producerea de emisii reduse de carbon în cazul utilizării în biocombustibili sau alimente care ar ajuta și la eliminarea excesului de CO₂ din atmosferă, unde contribuie la încălzirea globală.
Plantele și cianobacteriile vii oceanice realizează fotosinteza, luând energia din lumină pentru a transforma CO₂ într-o formă de carbon organic care poate fi utilizat pentru a construi ADN, proteine și grăsimi. Întrucât aceste fotosintetizatoare pot fi dificil de moderat genetic, echipa de la Institutul Weizmann, condusă de profesorul Ron Milo, a luat bacteriile E. coli - frecvent asociate cu intoxicații alimentare - și au petrecut zece ani privându-le de zaharuri și „antrenându-le" să „mănânce" dioxidul de carbon, în schimb.
Prin inginerie genetică, aceștia au permis bacteriilor să transforme CO₂ în carbon organic, înlocuind energia soarelui - un ingredient vital în procesul de fotosinteză - cu o substanță numită format, care, de asemenea, atrage atenția ca potențial generator de electricitate curată.
Pentru ca bacteriile să treacă de la zaharuri la o „dietă" cu dioxid de carbon, echipa de cercetare aproape a înfometat bacteriile de glucoză, în timp ce le-a oferit în exces dioxid de carbon. Au fost necesare câteva generații pentru a testa dacă evoluția ar permite ca unele dintre bacterii să sufere mutații și să poată supraviețui doar cu CO₂. După un an, o parte din descendenții bacteriilor au făcut trecerea completă la CO₂, în urma modificărilor evolutive în doar 11 gene.
Bacteriile de laborator care au trecut la o dietă CO₂ au fost alimentate cu cantități foarte mari de gaz. Cu toate acestea, în condiții atmosferice obișnuite, ar mai avea nevoie de zahăr, ca să trăiască.
„Laboratorul nostru a fost primul care a urmărit ideea schimbării dietei unui heterotrof normal (care mănâncă substanțe organice) pentru a-l converti într-un autotrof, care „trăiește cu aer", a spus Milo. „La început a sunat imposibil, dar am învățat numeroase lecții pe parcurs și până la urmă am arătat că se poate realiza. Descoperirile acestea reprezintă o etapă semnificativă spre obiectivul nostru de a dezvolta aplicații științifice verzi eficiente."
Articolul original este disponibil pe https://www.timesofisrael.com/in-possible-climate-breakthrough-israel-scientists-engineer-bacteria-to-eat-co%e2%82%82/?fbclid=IwAR0I0dtWpLZBHziizqVpkgu_xE9I6U1jv14Am4mviZq4c85RpXKJ44FQqFo
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News