Mugur Ciuvică a vorbit despre justiția românească și urmele pe care le poartă din perioada lui Traian Băsescu.
Analistul politic Bogdan Chirieac şi preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, au vorbit despre problemele din justiție, dar și despre pensiile speciale ale magistraților, într-un nou episod al emisiunii "Miercurea Neagră".
"În România, justiția va fi ca tot spațiul acesta instituțional românesc, nici mai bună, nici mai rea. A fost mult mai rea în perioada lui Băsescu, când a fost forțată de Băsescu, a fost transformată de Băsescu într-o sculă a lui Băsescu de terorizat adversari politici. Acum sperăm că n-o să mai fie chiar așa din puntul ăsta de vedere", a spus Mugur Ciuvică.
"Spre deosebire de alte puteri ale statului, spre deosebire de alte instituții, (...) justiția, așa cum s-a încapsulat, ea este inexpugnabilă și toate prostiile care se fac acolo, toate monstruozitățile nu pot fi îndreptate sub nici o formă", a intervenit Bogda Chirieac.
"Este vina politicului, în primul rând, că s-a lăsat încălecat de justiție, dar aici a contribuit mult Băsescu cu stalinismul și aici este vina și a Bruxelles-ului, pentru că Bruxelles-ul, pornind de la ideea veche din anii 90 că în România politicul încalecă justiția, că așa era după Revoluție, ei, pornind de la ideea asta, s-au fixat, cum a fost și cu încălzirea globală, și cu hidrocarburile, pe chestia asta a noastră și au zis: Bă, în România politicul încalecă justiția, hai să facem să rezolvăm problema. Și au susținut să devină invers, justiția să încalece politicul, în așa măsură încât politicul ăsta nu e în stare să rezolve, de exemplu, chestia asta aberantă cu pensiile speciale ale magistraților.
Nu sunt în stare, de frică, de jenă, de aia, de aia, să rezolve o chestiune măcar în felul în care și alții din CSM, cred că tot CSM-ul a spus acum câțiva ani că sistemul de justiție e de acord să discute cum se stabilește cuantumul pensiilor speciale, ca să nu se mai permită ca un judecător, un procuror, să-și pună în ultimele două luni dinainte de pensie toate sporurile posibile și imposibile, în așa fel încât să iasă la pensie cu o pensie mult mai mare decât salariul pe care îl lua el în mână în mod normal ca procuror sau ca judecător. Adică avea, nu știu 15 mii de lei salariul și reușea cu ingineria asta penibilă, să ajungă cu o pensie de 25 de mii de lei, absolut anormal. Ei, lucrul acesta care este de ani de zile, a fost băgat de Valerie Stoica, acum 20 și ceva de ani, treaba asta cu pensiile speciale ale magistraților, în ideea să îi facă independenți, având și un pic de sprijin din partea Curții Constituționale, n-au mai făcut nimic și au lăsat situația asta aberantă.
Ați văzut, toate discuțiile astea aiurea cu pensiile speciale. La militari pensia specială medie e câteva mii de lei, deci o pensie normală până la urmă pentru un militar, la polițiști cred că e chiar puțin mai mică. Nu vorbesc de vârfuri, de generali, până și la securiști pensia medie nu e uriașă, 4-5 mii de lei. E mai mare decât la polițiști, dar nu e uriașă. Dacă la ăștia ai 4 mii de lei, 6 mii de lei, pensia medie, la magistrați pensia medie e undeva între 15 și 20 de mii de lei, deci uriașă pentru o țară ca România și față de celelalte pensii din România. Ei, nici măcar chestia asta, să facă ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, nu au reușit să o facă în 10 ani de zile de când se discută de treaba asta", a mai spus Mugur Ciuvică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu