Ingredientul plin de antioxidanți care face vinul fiert foarte gustos.
Vinul fiert este asociat cu sezonul rece, cu sărbătorile de iarnă și vacanța de Crăciun, cu voia bună. Unul dintre ingredientele-cheie care îi oferă un gust deosebit este scorțișoara, care adaugă o notă caldă și dulce, completând perfect aroma vinului și a celorlalte condimente.
Ingrediente
1 litru de vin roșu (sec sau demisec)
2-3 linguri de zahăr
2 bețe de scorțișoară
3-4 cuișoare
2-3 bucăți de anason stelat
coaja de la o portocală (spălată foarte bine și tăiată fâșii)
1 măr (tăiat felii)
2 feliuțe de ghimbir
1 păstaie de vanilie sau o linguriță de extract de vanilie
un praf de nucșoară
Mod de preparare
Vinul se pune într-o cratiță medie, peste care se adaugă scorțișoara, cuișoarele, anasonul stelat, coaja de portocală, și dacă doriți, feliile de măr și feliile de ghimbir, păstaia de vanilie și nucșoara.
Adăugați zahărul și amestecați ușor pentru a se dizolva.
Puneți cratița pe fos mediu și încălziți vinul până aproape de punctul de fierbere, dar fără sa-l lăsați să fiarbă. Acest lucru va ajuta la extragerea aromelor din condimente fără a evapora alcoolul.
Reduceți focul la minim și lăsați vinul să infuzeze la foc mic timp de 15-20 de minute. Puteți gusta și ajusta dulceața sau condimentele după preferință.
Strecurați vinul pentru a îndepărta condimentele de portocală și apoi turnați-l în cești.
Scorțișoara, alături de cuișoare și anason stelat, contribuie semnificativ la aroma bogată și complexă a vinului fiert, făcându-l un deliciu perfect pentru serile reci de iarnă.
FOTO: Freepik
Încetinește îmbătrânirea. Vinul fiert are aceleași beneficii ca și vinul consumat ca atare, iar acestea sunt date de resveratrol, un compus polifenolic, care, potrivit Virginia Tech Carilion Research Institute, contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, arată HealthShots.
Prieten cu inima. Vinul, consumat cu moderație, se poate dovedi o bună sursă de antioxidanți care pot contribui la reducerea stresului cardiovascular. Mai mult decât atât, condimentele folosite, precum scorțișoara sau ghimbirul, sunt asociate, la rândul lor, cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Îmbunătățește memoria. Conținutul de resveratrol din vin este benefic și pentru memorie. Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Georgetown a constatat că acest compus vă poate proteja împotriva bolii Alzheimer.
Protejează împotriva răcelii. Împreună cu Crăciunul, în acest sezon este vorba și despre răceală și strănuturi. Dar vestea bună este că un pahar de vin fiert pe săptămână poate ține răceala departe. Și ar trebui să-i mulțumești conținutului său bogat în antioxidanți, pentru că exact asta te ajută să ții infecțiile la distanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu