Potrivit unui studiu realizat în Thailanda, persoanele care consumă zilnic o cantitate mica de curry sunt mai puțin predispuse îmbolnăvirii de diabet, informează Mediafax. Studiul include chiar și persoanele care prezintă riscuri mari de îmbolnăvire din cauza stilului de viață sau a moștenirilor genetice.
Studiul a fost efectuat pe un număr de 240 de voluntari adulți prediabetici. Timp de nouă luni, aceștia au consumat zilnic o anumită catitate de curcumină. Curcumina este o substanță aflată într-unul dintre ingredientele condimentului curry.
Rezultatele studiului au demonstrat beneficiile condimentului: printre cei 119 voluntari care au consumat zilnic câte șase capsule de cucurmină nu s-a înregistrat niciun caz de diabet de tipul II. În cazul celor 116 persoane cărora li s-au administrat capsule placebo, 19 persoane au fost diagnosticate cu diabet.
Studiul a fost publicat în Diabetes Care. Principalul autor al studiului, Somlak Chuengsamarn de la Universitatea Srinakharinwirot din Thailanda apreciază că substanța nu are niciun efect secundar, ci, dimpotrivă. Beneficiile cucurminei ar putea face ca aceasta să fie utilizată în terapiile de intervenție adresate persoanelor prediabetice. Specialiștii care nu au fost implicate în acest studiu consideră că, deși ar mai trebui efectuate studii pe perioade mai mari în acest sens, rezultatele sunt promițătoare.
Cucurmina este un antioxidant puternic și are proprietăți antiinflamatorii, iar diabetul este o maladie produsă de inflamația și oxidarea celulelor. Îmbunătățește modul de funcționare a beta-celulelor care produc insulina, hormonul care reglează nivelul glicemiei. Specialiștii consideră că beta-celulele sunt protejate de efectele antiinflamatorii ale cucurminei.
Substanța este de asemenea utilizată în tratarea unor boli precum cancerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu