Ingredientul din drobul de Paști care nu trebuie consumat des. Bilic: Crește riscul de malformații la făt

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Mihaela Bilic a explicat de ce nu ar trebui să lipsească drobul de pe masa de Paști, dar a atras și atenția asupra unui ingredient care nu ar trebui consumat des, mai ales de către femeile însărcinate.

"Un preparat tradițional pentru masa de Paște este drobul, un fel de “cozonac” de carne. Care este valoarea nutritivă a organelor? Ficatul și ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a 2-a. În unele țări, ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe - drobul stă mărturie. 

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu. Dezavantajele? Mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice. Cu 100 g ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vit. B. Are un aport de vit. A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 calorii și 4 g grăsime.

"Crește riscul de malformații la făt"

Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g) și a riscului de acumulare de vitamina A în exces - poate duce la boli hepatice cronice. Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maxim o dată pe săptămână, prea multă vitamina A crește riscul de malformații la făt. Creierul este campion la aportul de colesterol (2000mg/100g) și are și purine din belșug care cresc riscul de gută. Deși au lipide sub 4% și rinichi conțin mult colesterol și acid uric. Inima este organul cu cea mai puțină grăsime iar limba este în esență un concentrat de mușchi echivalent cu carnea slabă.

În concluzie, drobul nu trebuie să lipsească din meniul de Paște. Este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit apoi la cuptor. Acest “chec” sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne/organe de pui, vită sau porc. 1-2 felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar și în cura de slăbire. Nu degeaba se spune că Paștele este fudul, avem toate șansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel