Îngheţata este, de departe, desertul favorit al verii. Rece, cu sute de arome, cu sau fără lapte, îngheţata este una dintre cele mai cumpărate deserturi ale sezonului. Puţini ştiu, însă, că unele sortimente sunt un adevărat pericol pentru sănătate.
Potrivit unui studiu, ingredientele care dau înghețatei consistentă netedă şi pufoasă pot provoca anumite boli inflamatorii cronice, scrie Science.org. În plus, cercetătorii vorbesc și de riscul apariției bolilor metabolice și a inflamației intestinale, în cazul în care în înghețată se găsesc doi emulgatori utilizați în alimentele procesate.
Deoarece în înghețata din comerț se găsesc o mulțime de chimicale, ideal este să o prepari acasă, din ingrediente naturale. Însă, pentru că este mai simplu și, de multe ori, mai delicios, poți cumpăra înghețată din comerț, dar cu atenție. Este important să citești bine eticheta și să alegi sortimente cu cât mai puține E-uri și ingrediente al căror nume nu îți sunt cunoscute. O înghețată curată trebuie să aibă cât mai multe ingrediente naturale, de calitate.
Specialiștii spun că emulgatorii din înghețată întrerup bariera dintre sistemul imunitar și microbiom. Emulgatorii sunt niște compuși asemănători detergentului care se transformă într-un amestec neted, cremos, exact așa cum este nevoie în compoziția înghețatei. "Descoperirea vine cu un mesaj foarte clar, anume că schimbările aduse aprovizionării cu alimente ne modifică microbiota și sănătatea", spune Karen Madsen, microbiolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, potrivit antena3.ro. De asemenea, aceștia perturbă barieră dintre sistemul imunitar și flora intestinală. "Studiul transmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală și ne afectează sănătatea", a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.
Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care au făcut o serie de experimente pe şoareci. Animalele au primit hrană cu emulsificatori folosiţi în industria alimentară. În mod normal, spun specialiştii, un strat de mucus separă celulele intestinale de bacteriile intestinale. Dar dacă bacteriile ajung la aceste celule, din cauza emulgatorilor, ele pot stimula sistemul imunitar și pot provoca inflamații. Boala inflamatorie intestinală afectează mai mult de un milion de oameni din Statele Unite și pare să fie în creștere.
Oamenii de ştiinţă recomandă ca porţiile să fie de până la 75 de grame şi să fie consumate cu o linguriţă mică. Există oameni care înlocuiesc micul dejun, prânzul şi cina cu acest răsfăţ. Câteva guri de îngheţată, iar starea de spirit se îmbunătăţeşte, potrivit Rador. Consumul regulat şi abundent al desertului tentant dăunează însă inimii, imunităţii şi memoriei. Iar îngheţata de proastă calitate provoacă o altă serie de boli precum diabetul şi cancerul. Specialiştii în nutriţie avertizează că atunci când alegeţi această delicatesă, trebuie să puneţi accentul nu numai pe gust, ci şi pe compoziţie - unele produse sunt deosebit de periculoase. Acest desert conţine numeroşi carbohidraţi simpli, care sunt absorbiţi foarte repede de organism, ceea ce duce la o creştere a zahărului în sânge. Există ulei de palmier sau alte grăsimi vegetale în îngheţată, un astfel de produs, fără exagerare, poate fi atribuit alimentelor care scurtează viaţa, care cresc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, excesul de zahăr afectează negativ memoria. De mult, s-a demonstrat că un consum excesiv de dulciuri dăunează abilităţilor cognitive legate de învăţare, memorie şi gândire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News